Bioterroristák és a vírusjárvány: változtatni kell!

A vírusjárvány kitörésekor már megfogalmazódtak különböző összeesküvéselméletek, amelyek szerint az amerikaiak indították el a fertőzést Kínában, így akarva gazdaságilag tönkretenni a feltörekvő ázsiai gazdaságot. Mások meg éppen fordítva gondolják: a kínaiak szeretnének ártani a világ többi részének.

Ezeknek az állításoknak egyelőre nincs alapja, legalábbis egyetlen ellenőrzött tény sem utal arra, hogy a koronavírust szándékosan terjesztették el a világban. Ennek ellenére figyelemre méltó, hogy a héten az ENSZ főtitkára, António Guterres azt mondta: szerinte egyre nagyobb veszélyt jelentenek a világ számára a bioterroristák, akik a mostani fejleményeket látva új járványokat indíthatnak el a jövőben.

„A mostani világjárvány által feltárt gyengeségek és a nem megfelelő felkészülés megmutatja a bioterrorista támadások esetleges hatását, és növelhetik annak kockázatát” – mondta Guterres az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i virtuális ülésén. „A nem kormányzati csoportok hozzáférhetnek olyan virulens törzsekhez, amelyek hasonló pusztítást okozhatnak a világ minden táján a társadalmakban.”

A mostani helyzet arra kényszeríti a világ józanabb felét, hogy értékelje át eddigi tetteit. Idehaza a közösségi oldalon például kering egy bejegyzés, miszerint a jövőben inkább az egészségügyi dolgozók keressenek milliókat, a focistákat pedig minden este tapsoljuk meg. Ez is jelzi, hogy az embereknek elegük van a látszat dolgokból, például abból, hogy a társadalom számára kevés hasznot hajtó tevékenységeket preferáljon a kormány. És elő kellene húzni a fiókból a Tocsik-per ítéletét is, amikor a bíróság azért vett el több millió forintot egy jogilag érvényes szerződés révén meggazdagodott vállalkozótól, mert az a jó erkölcsbe ütköző volt.

A kormányoknak meneszteniük kellene a kommunikációs tanácsadókat, mert nem megtervezni kell a kommunikációt, hanem őszintén, tisztelettudóan beszélni kellene az emberekkel. Nem a látszat a fontos, hanem a valóság, amely körül vesz minket.

A hozzáállásra egy kirívó példa az, ahogyan például a madárinfluenzát kezeljük. Ez a kór már vagy tíz éve megjelent a világon, ám ennyi idő is kevés volt ahhoz, hogy megfelelő oltóanyagot fejlesszenek ki a kórokozó ellen. Így ha egy telepen, ahol több ezer állatot tartanak, megjelenik, inkább kiirtják a teljes állományt, minthogy igyekeznének megelőzni a bajt. Ez nem csak ésszerűtlen pazarlás, hanem a fertőzésveszély fenntartása, tudva azt, hogy a madárinfluenzába emberek is belehaltak. Ha esetleg mutálódik a vírus, még nagyobb bajt is okozhat.

Gutteres ENSZ-főtitkár szavainak sajnos kevés a súlya. A világ a Trumpok kezében van, akik nem értik a Föld üzenetét. Az amerikai elnök pár napja írta alá azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy az amerikaiak ásványi anyagokat bányásszanak a Holdon. Fejlesztik az űrfegyvereket, milliókat költenek olyan területekre, amelyeken a fő cél a polgárháború fenntartása.

Közben meg egy apró, szabad szemmel nem is látható, a lét és a nemlét között lebegő kis kórokozó ezer számra öli az embereket. Számára nem ellenfél Amerika, sem Kína, sem Oroszország. S ha nem változtatunk, győzni fog. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments