Civilek követelik az avar- és kerti égetés betiltását

Tíz térségbeli civil szervezet fordult a Dunakanyar bal parti települések polgármestereihez, Dunakeszitől Szobig, a légszennyezés csökkentése céljából. “Alulírott civil szervezetek azzal a kéréssel fordulunk önhöz, hogy a légszennyezettség és a koronavírus-járvány káros hatásainak csökkentése érdekében szíveskedjen meghozni az alábbi, véleményünk szerint sürgős intézkedéseket” – írják.

Felsorolásuk szerint ezek most a legfontosabbak:

– az avar és a kerti hulladék égetésének megtiltása;
– lakossági felvilágosító kampány végzése a légszennyezettség káros hatásairól (beleértve az allergiás megbetegedésekkel és koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összefüggéseket is), valamint a légszennyezettség csökkentésének és megelőzésének módjairól;
– illegálisan égetőkkel szembeni fellépés.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Az EuroVelo 6 részeként épül meg a Szob és Letkés közötti kerékpárút

“Amennyiben már egyes intézkedéseket a fentiek közül ön, vagy a képviselőtestület meghozott, úgy azt méltányoljuk és köszönjük” – teszik hozzá. Felajánlják segítségüket is, megadva elérhetőségeiket.

A levelet aláíró szervezetek: 

Amarant Egyesület, Göd – Bognár Noémi elnök
Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, Vác – Kovács Orsolya elnök
Biber Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, Kóspallag – Lelkesné Gábor Aranka elnök
Civilek Sződligetért Egyesület, Sződliget – Papp István elnök
CivilVerőce, Verőce – Vásárhelyi Gábor képviselő
Ipolymente-Börzsöny Natúrpark Egyesület, Szob – Martos György elnök
Kismarosi Teleház Alapítvány, Kismaros – Lombos Lajos elnök
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány, Vác – Kelemen Zoltán elnök
Tiszta Levegőt Gödön, Göd – Vári Ágnes, Németh Györgyi képviselők
Zebegényi Sárkány Egyesület, Zebegény – Batki László titkár ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
2 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments
Boldog Gabriella
Boldog Gabriella
2020. 04. 13. 22:16

Kedves Hanula Ferenc! “(8)7 Közterületen lévő fák metszését kizárólag a Váci Városfejlesztő Kft. végezheti. Kivételt képez ez alól: a)A légvezetékek – a villamosművek, valamint a termelői, magán- és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szóló 2/2013. (I. 22.) NGM rendelet 6. §-ában meghatározott – biztonsági övezetébe lógó ágak villamosenergia-szolgáltató általi metszése. b)Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető növényrészek eltávolítása. c)Az útkereszteződés beláthatóságát akadályozó növényrészek eltávolítása. ” forrás: http://www.vac.hu/docs/10_fas_szaru_novenyek_vedelme.pdf Kérdésére válaszolva: A levágott gallyakat elvileg el kell, hogy szállítsák, az önkormányzat facebook oldaláról idézek, ahol ezt írják: “Az áprilisra vonatkozó tervek szerint szerdától (azaz: április első napjától) szedik össze az előre megvásárolt, lebomló zsákokban… tovább »

Hanula Ferenc
Hanula Ferenc
2020. 04. 11. 14:19

Teljesen egyetértek a kezdeményezőkkel. Éppen ezért az alábbi kéréssel és infóval fordultam Vác Város két illetékesnek vélt szervéhez. Nevezetesen : Vácott sok ostorfa van mint fás szárú növény, ami aránylag igénytelen, funkcióját betölti, csupán egyet kíván a rendszeres tavaszi visszametszést. Jó magam beláttam a Város szűkös kapacitását és 2 db fát visszavágtam, legallyaztam. Mivel a nyesedék nem kevés lett csak azt kértem a Város illetékesétől. hogy vigyék el a gallyakat, Több telefonálás után az volt a válasz, hogy ez pénzbe kerül beszéljem meg a szomszédokkal és ha Őket nem zavarja akkor a tűzgyújtás szabályai szerint a kertbe behozva a nyesedéket… tovább »