Fidesz-KDNP: öt pontban – városháza: hol a javaslat?

További városvezetői intézkedéseket hiányol az önkormányzatban ellenzékben lévő Fidesz-KDNP helyi szervezete. Csütörtök esti közleményükben azt kifogásolják, hogy az egy hete a városházára eljuttatott, öt pontból álló javaslatuk nem ért célba, legalábbis eddig nem történt semmi az ügyben. A városháza viszont úgy értékeli: segítségnyújtás helyett újabb támadást indított a helyi ellenzék.

„A benyújtott javaslataink mind olyan intézkedéseket tartalmaznak, amelyeket vagy a kormány, vagy más városok már bevezettek az elmúlt napokban” – írják. Ezek között van a fokozott együttműködés a járványügyi szervekkel, s javasolják, hogy legyen ingyenes és korlátozásmentes a parkolás a veszélyhelyzet fennálltáig. Ugyancsak szeretnék elérni, hogy a vállalkozásokra 2020. január 1-től kivetett helyi adóemeléseket vonja vissza a városvezetés, s a helyi adók befizetésére adjanak halasztott befizetést a veszélyhelyzetet követő 90 napig.

A Fidesz-KDNP helyi önkormányzati képviselői által összeállított javaslatcsomag része, hogy a város engedje el az üzlethelyiségek bérleti díjait a veszélyhelyzet ideje alatt. Emellett függesszék fel a kilakoltatásokat az év végéig. Véleményük szerint a kormány és számos más település már hozott a vállalkozásokat és a polgárokat segítő intézkedéseket, amelyek ebben a nehéz helyzetben segítik a túlélést és alapot adnak a majdani kibontakozáshoz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Befejezésül javasolják Matkovich Ilona polgármesternek, hogy „két hét késlekedést követően végre állítson föl egy gazdaságvédelemmel foglalkozó akciócsoportot a város fizetőképességének megőrzése és a városban működő gazdálkodó szervezetek veszteségeinek csökkentése érdekében”.

Városvezetés: nincs kilakoltatás, dolgoznak a segítség módjain

A Fidesz-KDNP közleményére reagált a városháza. Azt írják: „Sajnálatos, hogy a Fidesz-KDNP váci csoportja nem partnere a városvezetésnek a segítségnyújtásban ezekben az embert próbáló időkben. Meglepődve olvastuk, a koronavírus idején is azon fáradoznak, hogy politikai népszerűséget szerezzenek a járvány okozta problémákból, és újból megpróbálják megtéveszteni a nehéz napokat átélő váci polgárokat”.

A városháza szerint a Fidesz-KDNP váci csoportja semmiféle javaslatcsomagot nem nyújtott be a járványügyi lépéseket illetően. A város vezetői a sajtóból értesültek csupán, hogy készítettek ilyet.

„A váci önkormányzat teszi a dolgát, szervezetein és önkéntesein keresztül ellátja a kötelező és a magára vállalt segítő feladatait. A veszélyhelyzet bejelentése óta folyamatosan kapcsolatot tart a járványügyi szervekkel. Megszervezte a 70 éven felüli polgártársaink gyógyszer- és élelmiszerellátását, gondoskodik a karanténba vonult hajléktalanokról, folyamatos fertőtlenítéseket szervez. Kidolgozott egy védőprogramot a válságnak leginkább kitett helyi vállalkozások, valamint az önkormányzati üzlethelyiségekben működő vállalkozások számára a beérkezett kérelmek és igények alapján” – összegzik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

Hozzáteszik: habár kivételesen nehéz gazdasági helyzetet – például csak az önkormányzati lakások terén több tízmilliós kinnlevőséget – örökölt az új önkormányzat az előző Fidesz-KDNP-s városvezetéstől, követve a kormány rendelkezését, Vácon is felfüggesztésre kerültek az önkormányzati lakások kiürítéséről szóló eljárások, amelyeket egyébként jórészt a Fidesz-KDNP-s városvezetés indított el.

„A váci önkormányzat – egyelőre kormányzati támogatás nélkül – saját forrásait felhasználva és civil felajánlásokból mindent megtesz a váci helyzet enyhítéséért. Segítő szervezetei mellett létrehozta a Jószomszéd Hálózatot, valamint STOP KORONAVÍRUS VÁC néven számlát nyitott, amelyre a városvezetők, valamint más adományozók is befizetik pénzbeli támogatásukat. Most olyan időszakot élünk, amikor gyors, felelősségteljes döntéseket kell hoznunk, hogy megfékezzük a járványt, fenntartsuk a város gazdasági stabilitását és tudjuk segíteni azokat, akik bajba kerültek” – reagált a városháza a Fidesz-KDNP helyi szervezetének közleményére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

A szöveg végén ez olvasható: „E cél eléréséhez mindenkor szívesen fogadjuk a váci Fidesz-KDNP váci szervezet támogatását is”. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments