Göd különleges gazdasági övezet, az adót a megye szedi

A koronavírus-járvány gazdasági és munkaerőpiaci hatásainak kezelése érdekében a kormány a jövőben kijelölhet különleges gazdasági övezeteket – olvasható a pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendeletben. A kormány máris döntött az első ilyen övezet létrehozásáról Göd területén. Ezzel a helyi önkormányzat rosszul járt, mert az adót innentől – hogy meddig, ez még tisztázatlan – a megyei közgyűlés szedheti be.

A koronavírus-fertőzés okozta tömeges megbetegedéssel járó humánjárvány negatív gazdasági következményeinek csökkentése érdekében, a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülése és a meglévő munkahelyek megőrzése vagy új munkahelyek létesítése céljából a kormány különleges gazdasági övezeteket hozhat létre – írja a portfolio.hu.

A különleges gazdasági övezet területét és a beruházással közvetlenebbül érintett települési önkormányzatokat a Kormány rendeletében határozza meg – olvasható a rendeletben. A különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendeletben meghatározott területen fekvő forgalomképtelen, törzsvagyonba tartozó közterület, közpark, közút tulajdonjogát annak terheivel, és az azokkal kapcsolatos egyéb kötelezettségekkel együtt a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye önkormányzata szerzi meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Lényeges, hogy a helyi adókról szóló törvény rendelkezéseitől eltérően, a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megyei önkormányzat képviselőtestülete jogosult arra, hogy rendeletével a helyi adókat bevezesse. A különleges gazdasági övezet fekvése szerinti települési önkormányzat a különleges gazdasági övezet területén az adómegállapítási jogát nem gyakorolhatja.

A különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendelet hatálybalépésének napján a helyi iparűzési adó alanyának a  különleges gazdasági övezet fekvése szerinti települési önkormányzat illetékességi területén fennálló iparűzési adókötelezettsége megszűnik, amelyet az  állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettség szempontjából úgy kell tekinteni, mintha az iparűzési adó alanya székhelyét áthelyezte, telephelyét megszüntette volna. Vagyis egy fontos pénzügyi forrást vesznek ki a helyi önkormányzatok zsebéből ezekkel az övezetekkel.

Az új rendelettel élve a kormány rögtön ki is jelölte az első különleges gazdasági övezetet Göd területén. Az indoklás szerint a veszélyhelyzet által veszélybe sodort több mint ezerötszáz munkahely megvédése, valamint több mint kettőezer-ötszáz új munkahely megteremtése céljából léptek így.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Az intézkedés a Samsung gödi gyára miatt történhetett, az elektronikai cég már tavaly bejelentette, hogy 390 milliárd forintból bővíti gödi gyárát. A rendelet hatályát most június 15-ig, vagy legkésőbb a veszélyhelyzet végéig hosszabbították meg.

Az egyelőre nem világos, hogy ezek az övezetek csak átmenetiek lesznek, és utána az önkormányzat visszakapja a jogosultságait, vagy így is marad a veszélyhelyzet után. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments