Ha itt a vírus, ritkábban vásárolunk, többet főzünk

A magyarok egyharmada arra számít, hogy a COVID-19 koronavírus 4-6 hónapon belül véget ér, 5 százalék szerint viszont 12 hónapnál is tovább tart – derült ki a Nielsen 30 európai piacán március 26. és április 8. között végzett reprezentatív felméréséből.  A pandémia hatására a magyarok ritkábban járnak bevásárolni és jóval többet főznek otthon. Sok dologban optimistábbak vagyunk, mint az európai átlag.

A koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos fogyasztói percepciókat, a megváltozott életvitelt és a kiskereskedelemi költéseket letapogató Nielsen: COVID-19 Merre tartanak a fogyasztók című kutatása alapján a németek 31 %-a, a hollandok 26 %-a szerint a vírus hosszú távon (12+ hónap) velünk marad. Ezzel szemben az európai járvány epicentrumának számító Olaszországban a válaszadók mintegy háromnegyede (73 %) úgy vélekedik, hogy a COVID-19 járvány középtávon (4-12 hónap) lecseng. A magyar válaszadók közel fele (49 %) szerint a járvány 4-12 hónapon belül érhet véget.

Forrás: Nielsen: „COVID-19 Merre tartanak a fogyasztók” kutatás, 2020 március

A szociális távolságtartás új normája arra sarkallta a fogyasztókat, hogy átgondolják a hagyományos boltokban történő vásárlások gyakoriságát, illetve a járványkamra feltöltéséhez szükséges termékkategóriák körét. Lengyel-, Olasz- és Franciaországban a vásárlók jelentős része (sorrendben 80, 78 és 72 százalékuk) kevesebb alkalommal megy el a boltba a pandémia miatt. Az oroszok közel kétharmada viszont pontosan annyiszor jár el, mint korábban. A magyarok 71 %-a is ritkábban megy boltba saját bevallása szerint.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Maximum 50 liter üzemanyag tankolható a Mol töltőállomásain

A Nielsen adatai szerint elhúzott az e-kiskereskedelem: csak Olaszországban 162 %-kal nőtt az online kiskereskedelem értékbeli forgalma (YoY) a 13. héten (március 23-29. között). Franciaországban február 10. és március 15. között 90 %-kal ugrott meg az e-kiskereskedelmi megrendelések értékbeli forgalma. Spanyolországban három hét alatt közel hatvan százalékkal lőtt ki az e-kisker értékben. A bevásárlási láz csúcspontján, a 13-14. héten a hazai FMCG-kiskereskedelem is három számjegyű növekedést produkált online.

“A COVID-19 világjárvány kitörése előtt az online csatorna éves szinten folyamatosan növekedett, ugyanakkor több fogyasztó idegenkedett az élelmiszerek interneten történő vásárlásától, Kelet-Európában csupán tízből egy fogyasztó próbálta már ki korábban. Ám a világjárvány átírta a térképet, amely szélesebbre tárta az e-kisker kapuit. A fogyasztók alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, korlátozások között élnek és betartják a szociális távolságtartás előírásait. A Nielsennél arra számítunk, hogy új szakaszba lép az online bevásárlás, mely a krízis elhárulta után is beépül a fogyasztói magatartási mintázatokba” – mondta Kurucz Péter, a Nielsen kereskedői kapcsolatok igazgatója.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Népszámláló biztosok jelentkezését várják

Az étkezési szokásokat nézve a kutatás rávilágít arra is, hogy az európai országok között a törököknél emelkedett leginkább az otthoni főzés népszerűsége a járvány előtti szinthez képest (80 %), őket követi Olaszország (74 %) és Portugália (64 %). A hollandok és görögök több mint egyharmada házhoz rendeli az ételt, az elviteles opció az angolok körében azonos a COVID-19 előtti arányokkal (háromból egy szívesen rendel elviteles ételt).  Ami a magyarokat illeti, 48 %-uk többet főz, az ételrendelésre 13 %-kal többen voksolnak, míg az elviteles opcióval közel 10 százalék él gyakrabban.

VÁLASZADÓK ARÁNYA %-BAN, AKIK LEGALÁBB ANNYIT VAGY TÖBBET ÉTKEZNEK OTTHON, MINT A VILÁGJÁRVÁNY KIROBBANÁSA ELŐTT

Forrás: Nielsen: „COVID-19 Merre tartanak a fogyasztók” kutatás, 2020 március

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti kedvezményt ér a kitűnő bizonyítvány

“Az iparági szereplőknek még gördülékenyebb online és offline vásárlói élményekben érdemes gondolkodniuk, mint például az automatikus feliratkozás, ami a hálón tartja a fogyasztókat, így az online bevásárlás is a mindennapi rutin részévé fog válni” – mondta Johan Sjöstrand, a Nielsen nyugat- és közép-európai, valamint csendes-óceáni régiójáért felelős elnöke. “A gyártóknak az egyszerűbb főzéshez és takarításhoz alkalmas termékek kifejlesztésére kell koncentrálniuk, hogy az elnyúló otthon töltött idő még élvezetesebb legyen. Minél tovább húzódik el a COVID-19, annál jobban berögzülnek a most kialakuló rutinok, ami számtalan új lehetőséget tartogat a piaci szereplőknek.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments