Kamerákkal küzdenek az illegális szemétlerakók ellen

Bár az önkormányzat és a civilek is komoly erőfeszítéseket tesznek az utóbbi hónapokban az illegális hulladékhegyek felszámolására, úgy tűnik, a kéretlen hulladéklerakók a járvány idején sem pihennek – írja az estv.hu.

Korábban már szó volt róla, hogy a szankciók szigorításával próbálnák visszaszorítani Vácon az illegális szemétlerakást, most azonban stratégiát váltott az önkormányzat és elkezdte a kamerák kihelyezését a város külterületeire.

Kiss Zsolt alpolgármester az első három mozgásérzékelős kamerát a Václiget és Márialiget Civil Egyesület elnökének a Csatamező utcában, egy hatalmas szeméthegy mellett adta át.

Kibelezett autóroncsok, hűtőgépek maradványai, szétvágott abroncsok. A Csatamező utca tényleg csatamezőre hasonlít, bár a névadók nyilván nem erre a látványra asszociáltak, mikor elnevezték a közterületet. A Václiget és Márialiget Civil Egyesület tagjai szerint valóságos iparág szerveződött arra, hogy miután a különféle lomokat megszabadították az eladható alkatrészektől, teherautókra pakolják, majd a város külterületein megszabadulnak tőlük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A környéken lakók a saját eszközeikkel több ízben felvették már a harcot az illegális szemetelőkkel, ami néhány esetben szó szerint értendő, de a szeméthalmok növekedését csak átmeneti időszakokra sikerült megállítani.

„Az elmúlt hónapokban kiderítettük nagyjából, hogy ki foglalkozik szemétlerakással. Sajnos nagyon sokan élnek ebből. A jogszabályi keretek lehetővé teszik, hogy ezzel különösebb retorzió nélkül tudjanak foglalkozni és igencsak nagy pénz van benne, ez nagyon sok ember megélhetését biztosítja” –  nyilatkozta Iski László, a Václiget és Márialiget Civil Egyesület elnöke.

Az eredetileg 20 ezer forintos kiszabható büntetés összegét az elmúlt időszakban jelentősen megemelte az önkormányzat, a lakossági bejelentéseknek köszönhetően több ízben sikerült is tetten érni elkövetőket, de ennél hatékonyabb eszközökre van szükség- ebben Kiss Zsolt alpolgármester is egyetért a civilekkel. A megoldás a frekventált területek állandó megfigyelése, ezért kamerák telepítése mellett döntöttek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

„Fontos, hogy ezek olyan kamerarendszert alkotnak majd az egész város tekintetében, amelyek online adatokat tudnak küldeni. Tehát abban a pillanatban, ahogy megkezdődik a lom lerakása jelez egy mobiltelefonra, ezzel egyidőben akár jelezhet a közterület-felügyeletnek is. Tehát a tettenérés következtében elfogásra kerülhetnek az illegálisan szemetet lerakó emberek” – nyilatkozta a városi televíziónak Kiss Zsolt alpolgármester.

Ebben az esetben a bírság már akár félmillió forint is lehet. Hulladékudvar kialakítása egyébként régóta tervben van Vácon, de egyrészről jelentős összegről van szó, másrészt a szigorú jogszabályoknak való megfeleltetés hosszú időt vesz igénybe- tette hozzá Kiss Zsolt. Addig marad a konténer-rendelés, vagy a legközelebbi hulladéklerakó, ami Verőcén található.

„Főleg építési törmelékkel foglalkozunk, de emellett lomtalanítási hulladékot is átveszünk például, és kis mennyiségben lehet hozni nagyjából bármilyen szemetet, nyilván veszélyes hulladékot nem” – mondta Turczi Péter, a verőcei Vehull Kft vezetője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Az illegális szemétbizniszben érdekeltek dolgát fogja megnehezíteni az a kamerarendszer, aminek első három készülékét az alpolgármester pénteken adta át a márialigeti civileknek. A kamerákhoz egyébként magán adomány útján jutott az önkormányzat, és arra kérik a város területén tevékenykedő vállalkozásokat, hogy aki teheti, hasonló felajánlással segítse a törvénysértő szemétlerakás ellen folytatott harcot. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments