Koronavírus: kevesebb pizzát rendelnek a váciak

Hámor Szabolcsot a jó ételekről és a fantasztikus fényképeiről ismeri mindenki Vácon. A koronavírus-járvány erősen érinti a vendéglátást is, mint mondja, éttermükben, a Giuseppe Pizzériában több mint 50 százalékkal visszaesett a forgalom, ekkora zuhanásra nem számítottak ők sem. Szerinte decemberig nem is várható nagy fellendülés.

– Milyen hatással van a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet a vendéglátásra? Ti mit tapasztaltok?

  • A koronavírus járvány a nagyon negatív hatással van a vendéglátásra. Az összes rendezvényt lemondták, a beülős vendégek elmaradnak, részben a jogszabályi környezet miatt, részben pedig, hogy sok embernek megszűnt vagy szüneteltetik a munkáját. Számítottunk erre, de azért ennyire, vagyis ekkora visszaesésre nem. Sajnos, úgy érzem, hogy az idei év teljesen elúszott, a turisták biztosan nem fognak jönni, bármilyen gyorsan vége is lesz a járványnak, és mire felébrednek a vendégek, addigra szerintem decembert fogunk írni.

– Hogyan védekeztek a járvány miatt az étteremben?

  • Egységünkben a védekezést megpróbáltuk magas szintre helyezni. Ez azt jelenti, hogy minden dolgozónak szájmaszkot rendeltünk, bevásároltunk gumikesztyűből is, és a folyamatos fertőtlenítés is zajlik. Dolgozni kizárólag szájmaszkban lehet, de a futároknál problémás a folyamatos hordás, tekintve, hogy elég sok, több emeletes házban járnak.

– Mivel már csak kiszállítás van mindenhol, mennyivel befolyásolja ez a forgalmatokat?

  • Sajnos érezhető a visszaesés, de ezzel együtt kell tudnunk élni. Körülbelül 50-60 százalékkal csökkent a forgalom, ez a 2008-as válsághoz képest is nagy visszaesést jelent, akkor mínusz 33 százalékot könyvelhettünk el. Csak abban bízunk, hogy nem fog 10 évig tartani, mire talpra állunk.

– Kellett esetleg futárokat még felvennetek a megnövekedett rendelések miatt?

  • Futárokat nem kellett felvennünk, sőt kevesebben is vannak, mert mint említettem, jóval kevesebben rendelnek. Természetesen azért mindig van, aki meg kívánja a más fajta ételt, mint amit nem otthon csinálnak.

– Milyen jellegű pizzák fogynak leginkább? Van a váciaknak kedvence?

  • Nem tudnék hirtelen választani, mert vannak napok, amikor a pizza a sláger és vannak, amikor a frissensültek. Most teljesen rapszodikus, minden összekavarodott már, nem tudjuk azokat a sémákat felállítani, hogyha ünnep jön akkor a konyha megy jobban, egyébként meg a pizza. Természetesen mindig vannak slágerételek, ilyen például a váci börtöntöltelék, vagy a pizzák közül a sonkás.

– Átlagosan mennyi adag étel fogy naponta?

  • Nagyon nehéz most egy átlagot mondani az ételek számára, de pizzából körülbelül 30-40 darab, a frissensültek közül 20-30 adag fogy naponta.

Hámor Szabolcs végül elmondta még, hogy a vendégek is nagyon szabálykövetőek, nem mennek be az étterembe, hanem kint várakoznak. Ebből a jogszabály óta nem is volt semmilyen incidens.

  • Nagyon örülök, hogy az emberek belátják, mennyire fontos mindannyiunknak ezt a vírust lelassítani, és az életet ismét a normál kerékvágásba visszairányítani – tette hozzá. ♦