Koronavírus: pénzadományokat gyűjt a városháza

Ma elindult a zöldhulladékszállítás, tegnaptól Vácott is ingyen utazhatnak a helyijáratokon is az egészségügyi dolgozók, és STOP KORONAVÍRUS VÁC elnevezéssel adományozási lehetőséget indítanak – jelentette be ma délelőtt sajtótájékoztatóján Matkovich Ilona polgármester. „De legelőször is szeretném elmondani: a váci polgárok többsége betartja mind a központi intézkedésekből, mind a helyi döntésekből adódó korlátozásokat. Ezt sokadszor is megköszönöm és kérek mindenkit a hasonló magatartás és együttműködés folytatására” – hangzott el.

A járvánnyal kapcsolatos adatokat központilag kezelik. Amíg ez nem változik, továbbra sem tudják megmondani települési szintre lebontva a váci karanténban tartózkodók számát, a tesztvégzések adatait, eredményeit.

A városvezető változatlanul felhívta a figyelmet, hogy a polgárok a hivatalos önkormányzati médiafelületeket használják, a vac.hu weboldalt és a Facebookon a Vác Város Önkormányzata oldalt. Ezeken az oldalakon tájékozódhatnak akár a fogorvosi ügyelet rendjéről, akár a szociális intézményeink telefonos segítségnyújtásáról. (A Váci Napló is minden fontos témáról ír, sőt, nyomon követi a város más eseményeit is, olvasottságunk napi szinten meghaladja a 15 ezret.)

És akkor néhány konkrétum a sajtótájékoztatón elhangzottakból:

  • A zöldhulladék begyűjtés mai napon, április 1-én megkezdődött. Áprilisban ennek gyakorlata meg fog egyezni a korábbi évekével. Tehát páros héten kérik kitenni a lebomló zsákokba elhelyezett zöldhulladékot, ekkor fogják azokat elszállítani. (Páratlan héten a szelektív hulladékot viszik el.) Megkérnek mindenkit, hogy lehetőség szerint komposztáljon. Ugyanis a feladatot ellátó a Zöld Híd döntése értelmében immár 180 forintba kerül egy üres zsák.
  • Kérik, az avar elégetését a lehető legminimálisabb szintre redukálják. Nagyon komolyan fogják venni a rendeletileg szabályozott kertihulladék égetési szabályok betartását. Április végéig szerdán és szombaton 9-től délig és délután 2-től 5-ig lehet az előírások szerint égetni a megszabott feltételek között. A szabálytalankodók 200 ezer forintos büntetésre számíthatnak.

Mindent megtesz az önkormányzat az ebben az időszakban is azok érdekében, akik a járvány idején az első vonalban dolgoznak – emelte ki a polgármester. Tegnaptól már ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyi buszjáratokon is. Az önkormányzat saját védőmaszk készletéből már segítette a kórház dolgozóit, jövő hétre ismét összekészítenek egy nagyobb mennyiséget, valamint a rendőrségnek is átadnak védőmaszkot. A hulladék-begyűjtéssel foglalkozók egészségére különösen odafigyelnek, minden lehetséges védőeszközt megkapnak és rendszeresen fertőtlenítik az eszközöket is.

Matkovich Ilona most is nyomatékosan kért mindenkit, hogy a boltokba, zárt helyiségekbe csak védőmaszkkal lépjenek be – a városháza portáján eddig is biztosítottak védőmaszkot ingyenesen, még tudnak adni korlátozott mennyiségben.

Elhangzott: felkérik a még üzemelő edzőtermeket, hogy szüneteltessék a nyitva tartást, az autósoktatókat pedig, hogy a gyakorlati oktatást lehető legkisebb óraszámban végezzék. „Közös érdekünk az éttermek megtartása, sok ilyennél ingyenes a kiszállítás, higiénikus módon, biztonságosan juthatunk ételhez közreműködésükkel – ha lehet, használják ki ezt a szolgáltatást” – javasolta a városvezető.

„Örömömre szolgál, hogy a nemrég beindított Jószomszéd Hálózat jól működik. Sokan jelentkeztek önkéntes segítőnek, őket igyekszünk minél optimálisabb módon bekapcsolni például a nehéz élethelyzetben lévők ellátásának megszervezésébe. Facebookon és telefonon várjuk a megkereséseket akár az igénylők, akár a felajánlók részéről. Facebook: Jószomszéd Hálózat, 06-30/953-2206” – hívta fel a figyelmet Matkovich Ilona.

Bejelentette, hogy STOP KORONAVÍRUS VÁC elnevezéssel adományozási lehetőséget indítanak. „Eddig is kaptunk pénzügyi felajánlásokat, és szeretnénk egy olyan pénzalapot képezni az önzetlen váci polgárok segítségével, melyből a járvány terjedését gátló eszközöket, gyógyító eszközöket fogunk vásárolni. Az összeg felhasználásáról minden héten be fogunk számolni a közvélemény előtt. Az Összefogás frakció tíz tagja úgy döntött, hogy havi illetményének 10 %-át három hónapig befizeti erre a számlára. Kérjük, pénzbeli adományukat a STOP KORONAVÍRUS VÁC számlaszámra utalják: 11742094-15395429-10330009” – hangzott el.

A polgármester befejezésül ismét kérte a polgárok további támogatását, hogy fenntarthassuk azt a viszonylagos egészségügyi nyugalmi állapotot, mely eddig városunkat jellemezte. Lehetőség szerint maradjanak otthon, de ha kénytelenek közösségi térbe, boltba, gyógyszertárba, postára menni, viseljenek maszkot. Ne feledjék: minden váci felelős minden váciért. „Jó egészséget kívánok ismét mindenkinek, vigyázzanak önmagukra és szeretteikre!” – mondta befejezésül Matkovich Ilona. ♦

A sajtótájékoztató teljes hangfelvételét a Hangos Váci Napló oldalunkon meghallgathatják!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments