„Lelki wellnessként” segíthet az irodalom varázsereje

Azon barátaim és kollégáim, akik igazán ismernek, »a világ egyik legrealisztikusabb misztikusaként« emlegetnek. Nem véletlenül. Meggyőződéssel vallom, hogy Ég és Föld összeköthető – ahogyan az Értelem és az Érzelem is megfér egymás mellett, sőt, együtt tehetnek mindent igazán emberivé – írja magáról Pápay Eszter, aki oly sok formában jelenik meg a világban, hogy aki a közelébe kerül, mindig talál egy kis nektárt, s ott ragad a fénykörében. Valódi világító ember, aki most ugyanúgy be van zárva váci otthonába, mint mások és mégis egy olyan világ az övé, ahol nyugodtan lehet élni, szeretni, tenni-venni, értékessé téve a múló időt.

De most rendkívüli, embert próbáló helyzet van, küzdünk a vírussal és remélhetőleg győzni is fogunk. Hogy milyen belső út vezethet el ahhoz, hogy eközben is megőrizzük derűnket, optimizmusunkat, reményeinket – erről beszélgettünk vele.

  • A könyvtár egyik legsikeresebb programsorozata az Irodalomterápia, amely a lelket igyekszik gyógyítani. Hogyan lehet az irodalommal szebbé, jobbá tenni a napjainkat?

Az irodalom – akár csak más művészetek – természeténél fogva rendelkezik  azzal az erővel, ami gyógyírként tud hatni az emberi lélekre. Megérint, átmos, felemel – és nem feltétlen csak azokban az esetekben, amikor valami rózsaszínűen pozitív vagy felhőtlenül vidám témát tár elénk. A különböző történetek  – legyen szó versről, novella-, vagy akár regényrészletről – képesek arra, hogy közelebb vigyenek bennünket saját érzéseinkhez, azok feloldásához, valamint új lehetőségek, illetve megoldások felismeréséhez. Az önismeret és a személyiségfejlődés támogatása mellett tehát például a szorongás, a depresszió „kezelésében” is hatékony. Nyilván, a valódi terápiához hozzátartozik egyfajta irányítottság, beleértve a szövegválasztást és az olvasást-meghallgatást követő feldolgozást, megbeszélést is. De ettől függetlenül, az irodalom varázserejét önállóan is bármikor segítségül hívhatjuk. Afféle „lelki wellnessként” a lélek általános napi karbantartása céljából, illetve minden, a megszokottól nagyobb kihívást jelentő élethelyzet esetén, így például mostanság…

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments