Nem baj, hogy otthon ülsz, megnézheted a virágokat

Virtuális sétára invitálja a Vácrátóti Botanikus Kertbe a mostanában otthonaikba kényszerült, természetszerető embereket a világ egyik legnépszerűbb folyóirata, a National Geographic magyar kiadása. Tavasszal a nappalok hosszabbodásával a növények több fényenergiát kapnak, ezáltal több tápanyagot tudnak előállítani – így gyorsan növekedésnek indulnak. Ennek szép példáit láthatjuk a lapban Nagy Anita felvételei alapján.

2020-ban különösen enyhe telet tudunk magunk mögött, a meteorológiai mérések szerint a sokéves átlaghoz képest 2-3 Celsius fokkal volt magasabb a téli átlaghőmérséklet, s a tavasz első napjai is jóval melegebbek voltak az átlagosnál. Az enyhe idő következtében a növények korán fejlődésnek indultak, virágok és rügyek sokasága tárul elénk az erdőkben, kertekben.

Az ismert, kora tavaszi virágok, mint a hóvirág, a téltemető, vagy a tőzike már el is virágoztak, a sáfrányok is virágzásuk végén járnak. A hagymások ideje azonban nem járt le – már gyönyörködhetünk a nárciszokban, és nemsokára szirmot bontanak a tulipánok és a jácintok, virágzásnak indultak az egyes gyümölcsfák is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A Vácrátóti Botanikus Kertben, az ország leggazdagabb élőnövény-gyűjteményében, 27 hektáron közel 12 ezer faj fejlődése követhető nyomon. Tematikus séták, s a hónap érdekességeit tartalmazó információs füzetek segítenek abban, hogy minden látogatás során új ismeretekkel gazdagodjunk. A kert jelenleg egészségvédelmi okokból zárva tart, így személyesen nem kísérhetjük végig a kerti növényzet változásainak talán leggazdagabb, legszínpompásabb időszakát. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments