Nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani

Érdekes játszma zajlik a szemünk előtt, olykor elnyomva a vírussal kapcsolatos, közvetlenül a betegséget érintő híreket. Ez a cseppet sem érdektelen történet a politika színpadán látható nagy közönség előtt, olyan módon, hogy hol az emberek egyik, hol a másik felének nyílik ki a bicska a zsebében. De ez nagy baj. Az összefogást minden szintre ki kellene terjeszteni és ebben a politikai osztálynak kellene példát mutatnia.

Az egész azzal kezdődött, hogy Orbán Viktor a veszélyhelyzetre hivatkozva teljes felhatalmazást kért a parlamenttől, amit az ellenzék majdnem egységesen elutasított, követelve, hogy szabjanak határidőt arra, meddig lehet rendeletileg kormányozni. S bár a kormánypártok előzőleg kompromisszumkészségüket hangsúlyozták, nem jött létre megegyezés, ezért egy hét múlva a Fidesz-KDNP a kétharmados többség birtokában megszavazta a miniszterelnöknek a különleges jogokat.

Eddig ez belefér a szokásos parlamenti hajcihőbe, minket, váciakat közvetlenül igazán nem is érint. Ám azóta történt egy és más a T. Házban. Egy éjszaka Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek eszébe jutott, hogy itt az alkalom, bead egy salátatörvény-tervezetet – ami ugye a magyar értelmezés szerint azt jelenti, hogy különböző, nem összefüggő elemei vannak a javaslatnak -, s ebben volt egy rész, amely szerint korlátozni kellene a polgármesterek jogkörét a vírusellenes harcban. Erre aztán nem csak az ellenzéki, hanem a kormánypárti településvezetők is felröffentek, s valószínűleg ennek hatására ez a passzus kikerült a parlament elé kerülő anyagból.

Orbán Viktort az unióban is sokan bírálják a határidő nélküli rendeleti kormányzás bevezetése miatt – különleges felhatalmazást több országban is kapott a kormány, de mindenütt határidőket szabtak -, idehaza pedig az ellenzék azt hirdeti, hogy a miniszterelnök vissza fog élni különleges jogkörével.

Ma még eldönthetetlen, mi fog történni és annak mennyi haszna lesz számunkra, ám már az elején az jutott az eszembe: nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani. Mert azért egy kicsit furán jött ki, hogy a pár napja bejelentett megszorítások része lett minden előzetes egyeztetés és hatásfelmérés nélkül az önkormányzatokhoz befolyó gépjárműadó elvonása, és az az ugyancsak a települések nélkül meghozott vasárnap esti döntés, hogy az egész országban ingyenes lesz a parkolás. Mindkettő onnan visz el pénzt, ahol egyébként is kevés van.

Erről beszélt a hét végén Matkovich Ilona polgármester az Alfahír című portálnak. Kieső iparűzési adóbevétel, halasztott bérletidíj-fizetés, visszaeső turizmus, nagyobb rendezvények elmaradása – ez csak néhány azok közül, ami miatt Vácon a korábban tervezettnél jóval kevesebb bevétele lehet az idén – emelte ki a városvezető, megjegyezve: „Nem tudjuk, hogy az iparűzési adóbevétellel hogy számolhatunk, volt olyan cég, ami már bezárt.”

Matkovich Ilona szerint több cég részletfizetési kérelemmel fordult az önkormányzathoz, amit meg is adtak, és az önkormányzati helyiségek bérlőinek egy részével is tárgyalnak a díjfizetés halasztásáról, hiszen sokan zárva tartják üzletüket. Több olyan sportintézményt sem tudnak kinyitni, ami bevételt hozna. A polgármester szerint, ha nincs bevétel, egy idő után a fizetések is veszélybe kerülhetnek, amit az illetékes minisztériumnak még a bejelentés előtt jeleztek.

Vácon is megoldja az önkormányzat a rászorulók, főleg a vírus miatt jóval veszélyeztetettebb idős emberek ellátását, a 35 ezres településen civilek bevonásával kötik össze a felajánlókat a segítséggel. A többletfeladatokra forrást a többi önkormányzathoz hasonlóan még nem kaptak.

Csak reménykedhetünk, hogy a hét elejére beígért nagy kormányzati bejelentés az ország talpra állítására majd tartalmaz a helyi közösségeket is megerősítő elemeket. Ha nem, és a kormány tovább folytatja az önkormányzatok megcsapolását, akkor az egyszer még visszaüthet.

Láttunk már ilyen történeteket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments