Ott lógnak a Facebookon és simán átverik őket

A kényszerű bezártság miatt sokan úgy lógnak a Facebookon, mint levél a gallyakon, s bizony vannak, akik képtelenek megkülönböztetni a valóságot és az átveréseket. Egy ismerősöm például lelkesen küldte el nekem azt a Kásler Miklós miniszternek tulajdonított levelet, amelyről már az első mondatok elolvasása után kiderült, hogy hamisítvány. A közösségi oldalon mégis szépen körbe-körbe jár. Aki ezeknek felül, megérdemli, aki meg csak a Facebookról tájékozódik, méginkább.

Lassan kezd ezen a téren is kettéválni a társadalom, s egyre több ember ismeri fel, hogy ha valóban pontos és megbízható információkra van szüksége, akkor „igazi” újságokat kell olvasnia. Online is számos média érhető el, jóízléstől és pártszimpátiától függően lehet válogatni az oldalak között. Ezeken nagyon sok információ jelenik meg minden nap, sokszor hosszú időt kell tölteni azzal, hogy az ember kibányássza a neki fontosat vagy érdekeset.

Az utóbbi időben nagyon megnőtt az érdeklődés a Váci Napló Online iránt is, hiszen városi híreket gyorsan, szinte napilapos tempóban és korrekt forrásból igazán csak itt olvashatnak az emberek. Igyekszünk a környékbeli információkat is összegyűjteni és az országos történésekből azokat a témákat szemezgetni, amelyek a váciak számára is fontosak. Ráadásul belefogtunk a megjelenés frissítésébe, reméljük a változások találkoznak az önök igényeivel.

Így botlottunk például az hvg.hu egyik friss írásába, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy egy újabb internetes átveréssorozat indult el a Facebookon. Alighanem a koronavírus okozta gazdasági (vész)helyzet sarkallta az álhírgyárosokat arra, hogy újabb átveréssel próbálják meg rászedni a magyar internetezőket. Hogy hányat sikerült, azt nem tudni, de a kapcsolódó “hír” szélsebesen terjed.

“Magyarország jómódú nemzet, de sok családnak továbbra is napi küzdelmei vannak. Szeretném őket támogatni” – ezzel a felütéssel indít az az internetes átverés, amely egy fiatalon milliomossá vált magyar üzletasszony (majdnem) feltétel nélküli adakozásáról szól. A „hírben” minden benne van: a magyaroknak nincs elég pénze, holott nagyon sokat dolgoznak, ezért aztán mindannyian jobb életet érdemelnének, évenkénti nyaralással – írja a hvg.hu.

Az érzelmek felkorbácsolása után a szög is kibújik a zsákjából. A kamuhírben emlegetett “magyar milliomos”, Juhász Eszter mindenkinek 200 eurós bónuszt ad, ha kipróbálják internetes sikerjátékát. Ehhez, biztos, ami biztos, minden érdeklődőt egy minimális összeg befizetésére bátorítanak, azzal ugyanis nagyobb valószínűséggel lehet magasabb nyereményhez jutni – a felhívás átverős része viszont pontosan ez, a (be)fizetés.

Gratulálok azoknak, akik bedőltek és fizettek és most lelkesen várják a pénzt! Ha nem akarsz ilyen és ehhez hasonló trükköknek áldozatul esni, vedd komolyan azt, ami nem csak annak látszik, hanem az is: a valódi médiákat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments