Sorok a hulladékgyűjtésen, még két konténer megtelik

A városi nagy hulladékgyűjtési akciók mesébe illően zajlottak az elmúlt években: hol voltak, hol nem voltak. A mostani városvezetés kezdetektől nagy harcot folytat az illegális hulladéklerakók ellen, s felismerték, hogy csak úgy lehetnek eredményesek, ha lehetőséget adnak az embereknek, hogy szervezett keretek között megszabadulhassanak az otthon feleslegessé váló kacatoktól. Ennek keretében most szombaton, hosszú idő után ismét megszervezték az elektronikai hulladékok gyűjtését, aminek van még egy különlegessége: várhatóan egy fillérjébe sem kerül a városnak.

Kiss Zsolt alpolgármester hétfőn délelőtt a Deákvári fasorban lévő telephelyen arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a kezdeményezésnek nem várt sikere lett. Eredetileg arra számítottak, hogy két hatalmas konténer elég lesz majd, ám végül olyan sok rossz, másnak már haszontalan elektronikai eszközt adtak le a váciak, hogy várhatón további két konténer kell majd az elszállításukhoz.

„Nagyon nagy volt az érdeklődés, sokszor a telep bejáratánál hosszú sorban álltak az autók. Mindenki nagyon fegyelmezetten viselkedett, betartotta az előírást és maszkban, kesztyűben érkezett. Köszönet illeti a váciakat, hogy elfogadták. a város tisztasága közös ügyünk. Ezek a most leadott hulladékok már biztosan nem lesznek kidobva az erdők szélére, a patakok partjára és nem kerülnek be a kukákba sem” – mondta az alpolgármester.

Kiss Zsolt elmondta: sikerült megállapodni egy karcagi céggel, amely minden engedéllyel rendelkezik, s vállalták, hogy az összegyűjtött, jórészt újrahasznosítható anyagokat ingyen elszállítják Vácról, így az önkormányzatnak csak a telephelyet és a gyűjtéshez szükséges munkatársakat kellett biztosítania.

A partnerként közreműködő Elektronikai Hulladékhasznosító Kft.-t hat magyar tulajdonos alapította azzal a céllal, hogy az e-hulladék begyűjtése, szállítása, tárolása, kezelése alaposan átgondolt szakmai és környezetvédelmi irányelvek szerint történjék: a hulladékok legmagasabb környezetvédelmi és minőségi szintű hasznosítása valósuljon meg.

„Nagyon fontos számunkra a környezetvédelmi előírások magas szinten történő érvényesítése, a természeti értékek megóvása. Olyan technológiát alkalmazunk, amely már bevált és hatékonyan, kockázatmentesen működik, ennek köszönhetően a környezet hulladékhasznosítás általi tehermentesítésének mértékét nem rontja a feldolgozás során fellépő károsanyag-kibocsátás” – olvasható tájékoztatójukban.

Kérdésünkre az alpolgármester hozzátette: a sikeren felbuzdulva ősszel szeretnék megismételni a mostani akciót. Azt is tervezik, hogy még az idén megszervezik a korábban ugyancsak hagyománynak számító veszélyeshulladék-gyűjtést is. Egyelőre keresik azt a céget, amely szakszerűen és korrekt feltételekkel tud a város partnere lenni.

Ha valaki sürgősen szeretne megszabadulni az otthoni kacattól, keresse fel a Vehull Kft verőcei telepét, ahol némi fizetség ellenében leadhatja a hulladékot – tanácsolják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments