Újít a Facebook is, jönnek a videós csevegőszobák

A vírusjárvány idején hirtelen megnőtt az érdeklődés a videókonferenciák lebonyolítására alkalmas alkalmazások iránt, az egyik feltörekvő vállalkozás a Zoom volt, amelyet azonban azonnal betámadtak és hírbe hozták néhány sebezhetőséggel. Most a Facebook is felvette a kesztyűt: egy új videokonferencia-ajánlattal állt elő. Emellett Mark Zuckerberg vezérigazgató újabb újítást jelentetett be a WhatsApp alkalmazás esetében is.

A Facebook láthatóan nem akarja, hogy a videós csevegések gyors növekedésének előnyeit a növekvő csillag, a Zoom zsebelje be. A Messenger Rooms segítségével a videokonferenciák kezdetben legfeljebb 20 résztvevő számára állíthatók be, ez később akár 50 fő is lehet. A felhasználásnak hasonlónak kell lennie a Zoomhoz: a szervező internetes linket küld, amelyet a többi résztvevő felhasználhat a konferenciához való csatlakozáshoz.

Nem kell Facebook-fiók a csatlakozáshoz. A cég pénteki közleménye szerint a Rooms segítségével könnyebben tölthetünk minőségi időt barátainkkal, szeretteinkkel, és azokkal az emberekkel, akik velünk azonos érdeklődésűek. A Rooms-szal közvetlenül a Messengerből vagy a Facebookból hozhatunk létre beszélgetős szobákat, amelyekbe bárki becsatlakozhat – az újfajta videohíváshoz nincs szükség Facebook-fiókra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

A vállalat ígérete szerint a szobák kapacitása elég nagy lesz ahhoz, hogy a résztvevők úgy érezzék: valóban örömteli pillanatokat élnek meg együtt, s nem csak úgy társalognak. Ami a kapacitást illeti: a Facebook szerint egyszerre akár 50 fő is jelen lehet majd a Rooms szobáiban, mi több: időbeli korlátozás nélkül.

A biztonságot garantálni kell, nem lesz adathalászat. A Zoom máris visszatámadt, s azt hangsúlyozza, hogy a Facebook szerverrel való kapcsolat titkosítva van – de a csevegéseket nem biztosítja az úgynevezett végpontok közötti titkosítás, amely csak a résztvevők számára érhető el, de maga a platform nem élhet vissza ezzel.

További változás: a Facebook teljesen titkosított WhatsApp szolgáltatásával a videobeszélgetések résztvevőinek száma most nyolc főre bővül.

A Zoom-nál, amely eddig szintén tartózkodott a teljes titkosítástól, akár 100 felhasználó is részt vehet a videokonferencián – és akár 1000 felhasználó videofelvételben. Az időtartam az ingyenes verzióban 40 percre korlátozódik – a Facebook Messenger szobáinál nem lesz időkorlát. Bejelentették azt is, hogy a Facebook gondoskodik arról, hogy a Rooms videóchatből származó adatokat ne használják fel személyre szabott reklámozásra. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments