Vácott 385-en haltak bele az 1740-es pestisjárványba

A vírusjárvány idején mindenki igyekszik bezárkózni, kerülni más emberek társaságát, hogy nehogy megfertőződjön. Idehaza és a világban egyre nő a halálos áldozatok száma, péntek reggeli adat szerint csak tegnap öten hunytak el a koronavírus miatt Magyarországon. Látjuk, hogy nagy a baj, bár kis városunk már átélt ennél sokkal nagyobb járványokat. Az 1740-es pestisnek Vácott 385 áldozata volt. Az akkori vészterhes időkben pedig már ismerték az egyik legfontosabb védekezési lehetőséget: a karantént.

A pestis az egyik legrégebben ismert járvány, a történeti korok emberére a legnagyobb hatást gyakorló betegség. Hirtelen megjelenés, óriási emberi veszteségek, kiszámíthatatlan és gyors befejeződés ­ – ezek voltak a járvány legfőbb ismérvei, valamint az, hogy közvetve­-közvetlenül mindig háborúhoz csatlakozva pusztított. A pestisben nem volt ráció: korosztályra, nemre, etnikai és társadalmi hovatartozásra nézve mindenkire egyformán veszélyes volt. A betegség jelentkezése és lefolyása, a közösségre gyakorolt hatása a modern ember eszével fel nem fogható, meg nem ismerhető. Bár irodalmi alkotásokban megpróbálták rekonstruálni, a legtöbb mű nem csupán a pestisről, sokkal inkább annak a közösség életére gyakorolt hatása bemutatásáról szól.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments