A Váci Egyházmegye egy részében újraindulnak a misék, de szabadtéren tiltják

Vidéken a legtöbb egyházmegyében – szigorú előírások betartásával – újra tartanak nyilvános szentmiséket. Az Esztergom-Budapesti, az Egri Főegyházmegyében és a Székesfehérvári Egyházmegyében, valamint a Váci Egyházmegye Pest megyei területén azonban továbbra sem.

A hétfőn életbe lépő, a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat vidéken enyhítő, Budapesten és Pest megyében fenntartó kormányrendelet megengedi a vallási szertartások tartását, ugyanakkor a védőtávolság megtartását előírja a szertartásokon is. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábban arról tájékoztatott, hogy a nyilvános szertartások engedélyezéséről a megyés püspökök döntenek.

A szenteltvíztartók továbbra is üresek maradnak, és a templom bejáratánál kézfertőtlenítőt helyeznek el. Egyes püspökök kérik, mások előírják a 65 évesnél idősebbek távol maradását. Azokban a templomokban, ahol nem megoldható a rendszeres fertőtlenítés, illetve a hívek közötti védőtávolság megtartása, továbbra sem engedélyezik a nyilvános miséket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Muzsika a Kertben

A legtöbb egyházmegyei előírás javasolja a szabadtéri misék tartását, kivéve a Váci Egyházmegyét, ahol tilos szabadtéri misét tartani az egyházmegye Pest megyén kívüli területén is.

A kormányrendelet szerint a Budapestre és Pest megyére vonatkozó, érvényben maradó korlátozások három egyházmegyét érintenek. Közülük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Székesfehérvári Egyházmegye teljes területén a Váci Egyházmegyének pedig csak a Pest megyében lévő területén tiltják továbbra is a püspökök a nyilvános miséket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments