Bíró György megírta, Jess Kinga válaszolt: ne legyen senkiföldje a közterület!

Jó ötletnek és szép gondolatnak tartja Bíró György, amit a közterületi növények örökbefogadásával kapcsolatban kezdeményez a SZAVAD Egyesület, mert ezek elég gyalázatos állapotban vannak helyenként. A környezetvédő szakember cikkére kaptunk egy választ Jess Kinga önkormányzati képviselőtől, tanácsnoktól. Sok dologban egyetértenek.

„Nem árt azonban tudnunk, hogy a városnak azon polgárai, akik ingatlannal rendelkeznek és előttük húzódik az út, azok már örökbe fogadták a házuk és az út közötti zöld sávot fűvel, fával, cserjével együtt. Ez kötelezettséget jelent, amit rendelet mond ki, nem csak a téli hólapátolás, hanem annak tisztán tartása és a különböző szezonális feladatok ellátása terén (fűnyírás, lombgyűjtés, stb.).

Sajnos helyenként nem csak magára hagyják a tulajdonosok, hanem önkényesen kialakítják két fa között, vagy az út mellett privát parkolójukat. Így nem kell esténként be-, majd reggel kiállni a gépkocsival. Tisztelet a kivételeknek, de lehet, hogy ezt a kötelezettséget fel kellene eleveníteni a városnak” – írta Bíró György.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bíró György: mostohákként viselkedünk örökbefogadott értékeinkkel

Jess Kinga válaszában ezt írta: „Köszönjük, hogy megosztotta az olvasókkal a témához kapcsolódó szakmai véleményét és gondolatait. Ez volt a plakáton olvasható felhívás elsődleges célja! Figyeljünk fel a közterületeken élő növényekre, beszéljünk róla és segítsük az életben maradásukat!

A magántulajdonon túl van a senki földje. Mindenkié, tehát senkié? Naponta látjuk, zavar az elhanyagoltsága, s ez a közérzetünkre is hat. Mégis kevesen ragadnak seprűt, vágják le a füvet és adnak vizet a növényeknek. Lehetne ez másképp! Gondoskodhatunk a közösről is.

Tágíthatjuk a képet. A fák jótékony hatása a légszennyezettség és a szmog ellen köztudott. A nyári melegben párologtatással hűtik a levegőt, a lombok árnyéka is jól esik a tűző napsütés idején.

A SZAVAD egyesület közösségépítő céljai között szerepel a természetvédelem. A váci Ligetben két alkalommal, összesen 40 fát ültettünk el, a nagylelkű adományozók támogatásának köszönhetően. A gyűjtés nem állt le, ősszel folytatjuk a faültetést a város több pontján.”

Jess Kinga befejezésül egy Hamvas Béla idézetet emel ki: „A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik, akik nem hisznek az életben, hanem azokon, akik hisznek benne.” (képünkön: faültetés a Ligetben a SZAVAD Egyesület szervezésében az idén tavasszal – fotó: Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments