Felügyelő bizottsági tagként jogtalanul vettek fel milliókat – állítja a városháza

Súlyos jogszabálysértést állapított meg az a vizsgálat, mely Fördős Attila polgármestersége alatti előző két önkormányzati ciklus felügyelő bizottsági tagságához kötődő kifizetéseket vizsgálta. A hivatal ellenőrzési osztálya által készített jelentés szerint két önkormányzati képviselő érintett a szabálytalanságban – közölte a városháza.

A vizsgálatot Matkovich Ilona polgármester egyik alpolgármesterének kérésére, valamint a képviselőtestületi ülésen elhangzott kérdése után rendelte el.

Az ellenőrzési jelentés szerint egy jelenleg is képviselő, akkori alpolgármester és egy volt képviselő nem tartotta be a „köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről” elnevezésű, 2009-ben hozott törvény azon előírását, mely szerint egy képviselő több felügyelő bizottságban lehet tag, de ugyanazon időszakban csak az egyikben vehet fel tiszteletdíjat.

Mint most fény derült rá, az egyik volt alpolgármester egy erzsébetvárosi önkormányzati cégnél is felvette a felügyelő bizottsági tiszteletdíját ugyanazon időszakban, amikor a Váci Városfejlesztő Kft-nél is. A váci cégnek ez több mint 2,3 millió forint kiadást jelentett.

A jelentés azt is taglalja, hogy az egyik volt önkormányzati képviselő éveken át két helyi önkormányzati cégtől is felvett felügyelő bizottsági tagságért (egyikben elnökségért) járó tiszteletdíjat egy időben – ezt pedig törvény tiltja. Az egyik városi kft-nek ezen kifizetések 2,5 millió forintjába, a másiknak több, mint 14 millió forintjába kerültek.

Az ellenőrzési jelentésben írtak miatt, felhatalmazás alapján eljárva Matkovich Ilona határozatban szólította fel a volt alpolgármestert és a volt képviselőt a felvett pénzek és azok közterheinek visszafizetésére. A polgármester már most felkérte az önkormányzati cégek vezetőit arra, hogy ha az érintettek nem fizetik vissza a jogszabály ellenesen felvett pénzeket, akkor tereljék jogi útra a történteket, és mindent tegyenek meg a közpénzek visszaszerzése érdekében. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments