Gyengül a vírustámadás, talán már túl vagyunk a nehezén

Már két napja csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján. Ez azért is jó hír, mert ha a folyamat stabilnak bizonyul, az elvezethet a Budapestet és Pest megyét még érintő korlátozások feloldásához.

Müller Cecília felidézte, hogy a járvány kezdete óta 3111 személynél mutatták ki a koronavírust, jelenleg viszont 1979 fertőzöttet tartanak nyilván, 759-en meggyógyultak, az elhunytak száma 373. A fertőzöttek mintegy felét, 964 embert ápolnak kórházban, akik közül 50-nél szükséges a lélegeztetőgép alkalmazása – ismertette.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a járóbeteg-szakellátást csak előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni, vagyis bejelentkezés nélkül senki ne menjen szakorvoshoz.

Müller Cecília ezzel kapcsolatban elmondta, konzultáció, gyógyszerfelírás telefonon is történhet. Ha a beteg vizsgálata elkerülhetetlen, akkor előzetesen felmérik a beteg állapotát, koronavírus-státuszát. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor megtörténik az ellátás, és ilyen esetekben a vizsgálat előtt nem kell laboratóriumi tesztet csináltatni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Abban az esetben, ha a vírusfertőzés-gyanúja fennáll a kezelendő betegnél, akkor őt egy másik helyiségben kell ellátni. Ilyenkor a szakorvos jelzi az elektronikus szolgáltatási térben a beteg gyanús státuszát, majd a háziorvos kéri meg számára a laborvizsgálatot – ismertette.

Kiemelte, a kórházban történő, tervezhető és magas kockázatú beavatkozások esetén kell rendelkeznie a betegnek negatív laboratóriumi teszttel. Ezt az a szolgáltató rendeli meg, ahol az ellátást a páciens kapni fogja. A vizsgálathoz szükséges mintát az egészségügyi szolgáltatónál veszik le, majd azt az arra kijelölt laboratóriumok egyikébe kell küldenie.

Jelezte, országosan tíz laboratóriumot jelöltek ki a levett minták elemzésére, értékelésére. Hozzátette: ez a laborszám egyelőre elegendő.

Az országos tisztifőorvos kérdés kapcsán az idősotthonokkal kapcsolatban elmondta, ezen otthonok ellenőrzése folyamatos, a jelentések összegzése folyamatban van, a nagy létszámú otthonok ellenőrzését elvégezték. Közölte, 31 idősotthonban regisztráltak koronavírus-fertőzést. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments