Hasznos tippek, ha munka nélkül maradtál, de minél előbb dolgozni akarsz

A koronavírus elleni harc miatt a cégek többsége kénytelen volt visszafogni a termelést. Sőt, nem egy olyan vállalat van, ahol teljesen le is álltak. Ami bizony sok esetben létszámleépítést is eredményezett. Vagyis a közeljövőben nagy valószínűséggel rengetegen keresnek majd új állást. Egyes becslések szerint akár meg is duplázódhat idehaza a munkanélküliek száma. 

De mit tud tenni az, aki most veszítette el az állását? Először is mindenképpen jelentkezzen be a munkaügyi központban. A legalapvetőbb lépésekről a kormányhivatal honlapján olvashatsz tájékoztatást.

Nagyon nem tudsz mást tenni, mint felkészülsz a koronavírus-járvány utáni időszakra. Ez lelki felkészülést is jelent. Nagyon fontos tisztázni magadban, hogy mi az, amit szeretnél csinálni, illetve mi az, amit az anyagi helyzeted lehetővé tesz. Merthogy hiába várunk egy vezetői pozícióra, ha szükségünk van a pénzre és csak egy menedzseri állás van a láthatáron. Szóval osszunk, szorozzunk, anyagi és lelki oldalról is állítsunk fel terveket – foglalja össze a teendőket a vasigazdasag.hu.

Ami egyébként bizakodásra adhat okot, hogy a gazdaság mindenképpen újra fog indulni. Vagyis a most elküldött emberek helyére szükség lesz újakra. Ha most ügyes vagy, talán még a korábbinál is jobb pozíciót is elcsíphetsz. Az átrendeződés ugyanis elkerülhetetlen. Plusz: a járvány átalakította a munkavégzési módszereket is. Ami miatt több olyan szakma is létrejöhet, ami korábban még nem létezett. Talán erre sem árt felkészülni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

DE MI AZ, AMIT MÉG TEHETÜNK? EGY-KÉT KONKRÉTUM.

Mérd fel, mennyire sürgős most az új állás. Tedd fel a kérdést: járvány van, biztosan most van szükség az új munkára? Ha tudsz még várni, talán érdemes.

Teremts online kapcsolatot! Mindenféle, közvetlen fizikai érintkezést igénylő esemény egy jó ideig még törölve lesz, szóval online kell építeni a hálózatunkat. A Facebook és a LinkedIn kiváló platform erre.

A közösségi média jó hely az ismerkedésre. És a publikálásra is ideális. Mert ahhoz, hogy mások előtt bizonyítsd a rátermettségedet, bizony szakmai cikkeket kell megosztanod és hozzá is kell szólnod különféle tartalmakhoz. Persze mindig ügyelj arra, hogy a beszélgetés professzionális maradjon. Kizárólag releváns cikkeket tegyél közzé, és válassz olyan témákat, amik lehetővé teszik a szakértelmed bizonyítását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Maradj kapcsolatba azokkal, akik segíthetnek állás találni! Például volt kollégákkal, HR-esekkel. Írj nekik, kérdezd meg tőlük, hogy vannak ezekben az időkben. A lényeg, hogy valós legyen az érdeklődésed.

Végül: fejlődj, tanulj valami hasznosat! Mikor, ha nem most jött el az idő nekiállni valami újnak, hogy jobbak és jobbak legyünk. Elemezd a különböző munkaköri leírásokat, vizsgáld meg, mik azok a készségek, képességek, amiknek esetleg még híján vagy. Pótold ezeket a hiányosságokat, és törekedj arra, hogy te legyél a legjobb, ha ismét a munkaerőpiacra kerülnél.

Egy szóval: készülj fe a koronavírus-járvány utáni időszakra!

A mostani hetek, hónapok tehát inkább az előkészületekről szólnak, mint a konkrét álláslehetőségek felkutatásáról. Viszont ha most felkészülsz, akkor azonnal tudsz jelentkezni egy-egy friss pozícióra, és másokhoz képest lépéselőnyben leszel. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments