Hátrányosan érinti a közterület karbantartása a családi házas övezeteket

Módosult a közösségi együttélés szabályairól szóló városi rendelet, amelyben azt is szabályozzák, hogy a tulajdonosoknak mely területeket kell karban tartani a háza, épülete előtt. Míg korábban két méter volt csupán, most visszaállították azt az előző ciklusban eltörölt korábbi szabályt, ahogy ezt a fenti cikkben is olvashatták. Ez sokakban keltett ellenérzést.

Mokánszky Zoltán (Fidesz-KDNP) képviselő a Berkes András utcában arról beszélt, hogy a módosítás nagyon hátrányosan érinti a családi házas övezetben és a belvárosban élőket is.

„Miért bosszantó ez” – tette fel a kérdést a képviselő. „Talán mindenki emlékszik rá, hogy az előző ciklusban pont a mostani városvezetésben ülök kifogásolták, hogy koszos a város, pedig adót emeltünk. Akkor én most megkérdezem: ezzel, hogy a városi munkát kiszervezték a lakosságra, megszüntetik-e, vagy csökkentik-e a kommunális adót” – mondta. Hozzátette: a koalíció azt ígérte, hogy minden fontosabb kérdésben kikéri majd a lakosság véleményét, amely ez esetben sem történt meg. A politikus szerint fontos lett volna, hogy a döntés előtt felmérjék az olyan ingatlanokat, ahol a terület nem kicsi, illetve, hogy készüljön hatástanulmány is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ünnepi hangulat különleges szivárvánnyal a váci Kossuth téren

Vogel Csaba 22 éve lakik a Berkes András utcában, ahol egy nagyobb fenyőfákkal ellátott zöld terület fut az úttestig a házuk előtt. Ezt a részt ő korábban is karban tartotta, de most úgy érzi, hogy a rendelet módosításával diszkriminálják őket.

„Az önkormányzat büntetés terhe mellett olyanra kényszerít minket, hogy vegyünk fűnyíró gépet, vegyek gereblyét és mindenféle olyan eszközt, amellyel eleget tudok tenni a rendeletnek. Nagyon szeretném, ha az önkormányzat illetékesei felmérést végeznének városszerte, hogy kit, milyen teher súlyt” – mondta. Hozzátette: azt szeretné, ha ilyen esetben vagy mérsékelnék a kommunális adó mértékét azoknál, akik hasonló helyzetben vannak, vagy kapnának eszközöket, zsákokat a lakók. Korábban levélben is fordult a jegyzőhöz, választ most kapott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elhunyt Lajtai István, volt országgyűlési és önkormányzati képviselő

Ebben megismétli a jogszabályt, amely a lakosságra vonatkozik. Vogel Csaba bízik benne, hogy a döntéshozók újra átgondolják a szabályozást és változtatnak rajta.

A sajtótájékoztató után reagált a városháza is: Kiss Zsolt (Összefogás Vácért) alpolgármester emlékeztet arra, hogy Mokánszky Zoltán alpolgármester volt, amikor a kormánypárti képviselők (köztük az ő) szavazatával duplájára nőtt a kommunális adó és drasztikusan emelkedett a szemétdíj. Az akkori gyakorlattal ellentétben a mai városvezetés nagyobb gondot fordít a közterületek rendben tartására és támaszkodva a váciak rendszeretetére – a kulturált környezet megőrzése érdekében – sok magyar településhez hasonló szabályozást vezetett be. Megköszönve a polgárok munkáját, az alpolgármester kéri: ha problémás, kezeletlen területet észlel valaki, azt jelezze az ingyenesen hívható 06-80/890-020-as telefonszámon. ♦

[frontpage_news widget=”46816″ name=”MOST A LEGOLVASOTTABB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments