Koronavírus: változtak a betegellátási szabályok a váci kórházban

A minisztérium május 4-től elrendelte az egészségügy újraindítását, ezzel együtt kihirdették az ellátás új rendjét. A járványügyi helyzethez igazodva, fokozatosan és szigorú intézkedések betartása mellett történik a váci Jávorszky Ödön Kórházban is a betegellátás – közölte az intézmény. A következő napokban újabb fejlemények várhatók, amelyek érinthetik a várólistákat is.

A nem akut (sürgős) ellátás újraindítása első lépésben telefonos vizit, illetve távkonzultáció útján történik. Telefonkonzultáció alapján az orvos rendelkezhet a kórházi beutalásról, szakrendelésre történő előjegyzésről. A járóbeteg-szakellátás szintén telefonos előjegyzés alapján kezdődik. A szakrendelésre kizárólag az adott szakrendelés orvosa adhat időpontot. A központi előjegyzés átmenetileg szünetel.

A szakrendelőben bevezetett „előszűrés” továbbra is működik. A vizsgálatra érkező betegek a bejáratnál elvégzett testhőmérséklet-mérést, kérdőív kitöltését követően, szájmaszkban mehetnek az adott szakrendelésre.

A tervezett magas kockázatú járóbeteg beavatkozások (orr-torok, garatleszívás, endoszkópos vizsgálatok, fül-orr-gégészet minden betegvizsgálata, ultrahang vizsgálat) csak negatív SARS-CoV-2 vírus PCR vizsgálat birtokában végezhetők.

A központi diagnosztikai osztály (RTG, ultraahang, CT) átmenetileg, betartva a fokozatosság elvét, csak szakorvos indikációja alapján, az általa egyeztetett időpontban végez tervezett vizsgálatokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

A szigorú betegfogadási rend betartásának érdekében kérik, hogy az előjegyzett, megbeszélt időpontra mindenki pontosan érkezzen. Ellenkező esetben új időpontot szükséges kérni. Megfelelő időt hagynak a betegek vizsgálatára. Óránként maximum négy beteg előjegyzése történhet meg, így a váróteremben kialakuló esetleges tumultus is elkerülhető. Kérik, hogy amennyiben a beteg állapota engedi, kísérő nélkül érkezzen a vizsgálatra. A várakozás ideje alatt próbálják meg a legalább 1,5 méteres távolságot tartani.

A szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerül.

A fertőzés terjedésének visszaszorítását szolgálják azok az intézkedések is, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét: a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad; a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani, és az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet.

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

Kérnek minden vizsgálatra, kontrollra, szakrendelésre, a sürgősségi betegellátó osztályra érkező beteget és kísérőt, hogy belépéskor és kilépéskor minden esetben vegyék igénybe a kézfertőtlenítő készülékeket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments