Letesztelték a kiválasztott váciakat koronavírusra

Hazánk négy, orvosokat képző egyeteme és a Központi Statisztikai Hivatal közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között. A szűrésre 27 előre kiválasztott vácit is felkértek, akiket kedden és szerdán a buszpályaudvaron egy, a vizsgálatra alkalmas autóbusz várta.

A megjelentektől a szűrőbuszban légúti mintákat és vért is vettek, valamint egy 50 kérdésből álló kérdőívet is ki kellett tölteniük, amelyben az egészségi állapotukról és szokásaikról nyilatkoztak.

A Semmelweis Egyetem részeredményeket is közölt már az országos szűrésről, mely szerint 8776 vizsgált személyből 2-nél lett pozitív a teszt és mindössze kilenc olyan embert találtak, aki már átesett a betegségen.

Április 27-ig világszerte 290 különféle eljárást alkalmazó teszt került forgalomba a világjárványt okozó koronavírus-fertőzés kimutatására – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia kutatóinak elemzéséből.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

A jelenleg globálisan elérhető 290 tesztből a vírus ellen termelt antitesteket vizsgálja 37 különféle teszt, a vírus jelenlétét mutatja ki molekuláris diagnosztikai (PCR) módszerekkel 15 különféle teszt, a többiek ezek variációi. Az akadémikusok úgy látják, hogy a csak laboratóriumban kiértékelhető PCR tesztek többet mondanak a védettség előrehaladásáról. A PCR teszt korábban jelzi a betegséget, mint az antitest gyorstesztek, már a lappangási időszak kezdeti napjai után (a lappangási idő 1-14 nap, általában 3 nap), továbbá az aktuális fertőzöttséget mutatja.

Vácon egyébként már magánúton is elérhető a koronavírus teszt, úgy tudjuk sokan élnek is vele. (képünk illusztráció)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments