Mokánszky Zoltán: puritánságot hirdettek, most meg költik a milliókat

Megszegték a műemlékvédelmi előírásokat a városháza felújításánál – ezt állítja Mokánszky Zoltán (Fidesz-KDNP) képviselő, aki szerint az elmúlt hetekben támadta őt a városvezetés és lejárató cikkeket jelentetett meg róla, mivel korábban nyilvánosságra hozta, hogy milyen munkák zajlanak a főtéri épületben. Ahogy ő fogalmazott: luxusberuházás folyt a városházán.

Szerinte sokakat felháborított, hogy nem feleltek meg azok a munkakörülmények az új vezetésnek, amelyek nekik igen.

„Puritánságot hirdettek, most meg költik a milliókat” – hangoztatta a képviselő.

Súlyos jogszabálysértést állapított meg a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi osztály vizsgálata – állítja Mokánszky. Egy levélre hivatkozva azt mondta, hogy az elkészült munkákkal kapcsolatban a hatóság megállapította, hogy azokat örökségvédelmi bejelentés és engedély alapján lehetett volna elvégezni.

„A munkálatok megkezdése előtt a szakma szabályai szerint lehetővé kellett volna tenni a festő restaurátori szondázó kutatást a barokk épületszárnyon, illetve nyomatékosan felszólították az önkormányzatot, hogy ezentúl ne járjon el törvénytelenül, mert bírsággal fognak élni” – idézte a levél szavait a képviselő.

A városháza a nyilvánosságra hozatal után úgy reagált, hogy tisztasági festés volt csupán az épületben. Mokánszky Zoltán szerint azonban ez nem igaz, hiszen ilyen munkálatoknál nem bontják meg a falat, nem cserélnek ajtót vagy padlót, nem bontanak lambériát.

„Ez a város adófizetőinek több millió forintjába került” – mondta a városatya, aki akár egy független szakértőt is kirendelne az ügy tisztázására.

A képviselő végül arra hívta fel a figyelmet, hogy több városi alkalmazottat is elbocsájtottak, vagy kényszerpihenőre küldtek az elmúlt hónapokban, miközben a milliós nagyságrendű felújítás zajlott a városházán.

A városháza reagált a képviselő kijelentéseire:

„Nagyon szomorú, hogy a Fidesz-KDNP-s városvezetés közel egy évtizedes regnálását követően, Vácon egy parkettalakkozás, egy öreg lambéria eltávolítása, hat helyiség tisztasági festése és egy régi ajtó helyére való visszaállítása luxusberuházásnak számít. Természetesen a kormányhivatal állásfoglalását elfogadva, szeretnénk megtudni, hogy az elmúlt két ciklusban történt, a barokk épületrészt érintő városházi irodák kifestése során, hányszor végeztettek a falakon festőrestaurátor előtti szondázó kutatást, találtak-e muzeális értékű freskókat, és ha igen, azokat hol dokumentálták” – írják.

Hozzáteszik: nehezen érthető, hogy Mokánszky Zoltán kormánypárti képviselő miközben nehezményezi, hogy a koronavírus elleni védekezés idején a polgármester munkát adott néhány dolgozónak, egyúttal azt is kifogásolja, hogy a városháza nem tudja ellátni minden alkalmazottját munkával.

„Tudni kell azt is, hogy egyik említett iroda sem tartozik a polgármesteri kabinethez és emlékeztetünk rá, hogy számos önkormányzati intézményben saját dolgozókkal szintén tisztasági festést végeztek az elmúlt hetekben” – áll a közleményben. ♦

[frontpage_news widget=”46816″ name=”MOST A LEGOLVASOTTABB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments