Nem tudsz bejelentkezni a lakásba, ha nem egyezik az emelet-ajtó szám

Magyarországon számos címadatokat nyilvántartó rendszer működik a közigazgatásban. A feladat nem egyszerű, ahhoz, hogy mindenkinek a pontos címe szerepeljen a fontos iratokban, számos ember és közösség együttműködése szükséges. E munkában nagy szerepe van a város jegyzőjének és adott esetben például egy társasház közgyűlésének. A városháza egy listában közli az újonnan létrehozott és a megszüntetett címeket.

A 2015. január 1-jén működését megkezdő Központi Címregiszter létrehozásának célja az, hogy a különböző nyilvántartásokat egyetlen nyilvántartásban egyesítse, valamint az adatok pontosságát biztosítsa. A nyilvántartás naprakészen tartásáról az ingatlan fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője, mint címképzésért felelős szerv gondoskodik.

A központi címregiszterről és a címképzésről szóló 345/2014. (XII. 23.) kormányrendelet az új címek létrehozásán túl a különböző nyilvántartásokban eltérő elemekkel rendelkező címek felülvizsgálatáról is rendelkezik.

A polgármesteri hivatalban a város jegyzőjének nevében a központi címregiszter naprakészen tartásáról az igazgatási osztály, új címek képzéséről, valamint a meglévő címadatok felülvizsgálatáról az építési osztály, továbbá a műszaki osztály gondoskodik.

A kormányrendelet az illetékes települési önkormányzat jegyzőjét jelöli ki címképzésért felelős szervként. Emellett előírja a címképzési szervnek az illetékességi területen található címek felülvizsgálatát. A címek felülvizsgálata jelenleg folyamatban van. A címkezeléssel érintett címek listája a közzétételtől számítva egy hónapig megtekinthető.

A jelenlegi gyakorlat szerint, amennyiben a járási hivatal okmányirodai osztályán olyan címre kérnek bejelentkezést, melyet a címnyilvántartás nem tartalmaz (vagy csak részben tartalmazza a tulajdoni lapon feltüntetett címet), a cím felülvizsgálati eljárás alá esik, melynek befejeztéig a bejelentkezés nem lehetséges.

Az újonnan képzett, illetve felülvizsgálat alá eső címek esetében a fenti kormányrendelet címképzésre vonatkozó előírásai az irányadóak, melyek szerint társasházaknál emelet-ajtó meghatározása esetén a jegyző a tulajdonos vagy a tulajdonosi közösség javaslatának megfelelően képzi a címet.

Tehát abban az esetben, ha egy adott címre nem sikerült a bejelentkezés emelet-ajtó probléma miatt, szükséges a lakás helyrajzi száma és a helyrajzi számhoz tartozó cím igazolása (emelet-ajtóra vonatkozóan is). Amennyiben az alapító okirat nem tartalmazza a két adat egymáshoz rendelését (tehát a konkrét lakás helyrajzi számának és a pontos, emelet-ajtóval ellátott címének egy helyen történt rögzítését), abban az esetben a címképzéshez elengedhetetlenül szükséges a tulajdonosi közösség javaslatának benyújtása a jegyző felé közgyűlési határozat formájában. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments