Sok mindenre megtanította a járvány Matkovich Ilonát, szerinte felütötte fejét az önzőség

Sok mindenre megtanított a járvány – fogalmaz a közösségi oldalon vasárnap közzétett bejegyzésében Matkovich Ilona polgármester. Aki arról is ír, hogy a város bármikor nehéz helyzetbe kerülhet, és nem azért, mert költekeznének, hanem az elvonások miatt.

„Szinte észrevétlenül kezdtünk átváltani »normál« üzemmódba. Pest megyében, így Vácon is még élnek a szigorú korlátozások, mégis mindenki készülődik: a sportolók az edzőtermekbe, a focipályára, a kisgyermekes családok a játszótérre, és sokan csak egy kiülős kávézásra valamelyik vendéglátóhely teraszán. A Maradj otthon-t felváltja az Óvatosan hagyd el az otthonod elve” – írja a városvezető.

Bízik benne, hogy a következő hétvégén már Vácon is változik a helyzet, ugyanakkor javasolja a lakosságnak, hogy továbbra is tartsák a fokozatosságot és óvatosságot a közösségi helyek újbóli használatbavételekor.

„Rendben lezajlott az érettségi a hét első felében a váci középiskolákban. Idén, mint tudják, a járvány miatt elmaradnak a szóbeli érettségi vizsgák, így a végzősöknek most korábban kezdődött meg a nyári szünet. A kisgyerekeket is beíratták a szülők az óvodákba, és ha részlegesen is, újra megkezdődött az egészségügyi ellátás az egész ország területén. Továbbra is cél, hogy a háziorvosok, szakrendelők rendelési idejében ne tömegesen és egyszerre legyenek jelen a betegek. Ezért továbbra is csak telefonos egyeztetés után lehet rendelésen megjelenni.”

A városházának munkatársai továbbra is azon dolgoznak, hogy a bajba jutottakat továbbra is tudják segíteni, szervezik a Jószomszéd Hálózatot és a Váci Éléstár is üzemel már.

„A héten már tárgyalást folytattam egy beruházó céggel, valamint két érdeklődő is jelentkezett a volt deákvári laktanyaterület egy részének hasznosítására. Többedmagammal jártunk a váci stadionban, amelynek felújítása még zajlik, az átadás – a legújabb tervek szerint – július elején történik meg. Egyeztettem sportegyesületek vezetőivel arról, mikor és milyen módon kezdik az edzéseket a lehető legkisebb egészségügyi kockázat mellett.”

A kulturális intézmények ősszel nyithatnak ki

Matkovich Ilona szerint az iskolák feltehetőleg már nem nyitnak ki, és a kulturális intézményeket is őszre tervezzük újraindítani teljes üzemmódban. A májusi testületi ülést még biztosan nem tartják meg. Csakúgy, mint eddig, a képviselők írásban kapják meg az előterjesztéseket, amelyekről írásban véleményt alkothatnak, kifejthetik észrevételeiket.

A polgármester ír arról is, ami a közelmúltban látott napvilágot, vagyis, hogy súlyos jogszabálysértéssel szembesült.

„Még egy korábbi testületi ülésen elhangzott kérés alapján indult belső vizsgálat, amely mostanra megállapította, hogy az előző, Fördős Attila polgármestersége alatti két önkormányzati ciklusban az egyik alpolgármester és egy képviselő két felügyelő bizottságban is felvett juttatást, noha ezt a törvény tiltja. Felszólítást kaptak a jogtalanul felvett összegek visszafizetésére.

Mindeközben elképesztő mennyiségben jelentetnek meg a váci (!) kormánypártiak Vácot (!) befeketítő, hazug cikkeket helyi közösségi oldalakon és az országos médiában a járvány idején is. Most eléggé el vagyok foglalva ahhoz, hogy kövessem a »váci polgármester lejáratására semmi se drága« írásokat, de amikor egyik ismerősöm szólt, állítólag azért is engem tettek felelőssé egy ilyen oldalon, hogy a váci focicsapat az NB II-ből az NB III-ba esett vissza, ez tényleg meglepett. Persze, mi ez ahhoz képest, amikor azzal a rémhírrel kürtölték tele az országot, hogy a váci önkormányzat nem akar fizetést adni 200 dolgozónak. Ez sem volt igaz” – írja.

Matkovich Ilona úgy érzi, hogy a járvány, amelynek koránt sincs vége, sok mindenre megtanította. Például arra, hogy milyen könnyen felüti fejét az önzőség, a megosztottság, és a másokban az ellenséget látás egy veszélyhelyzetben. Ugyanakkor le tudja mindezt győzni a nagylelkűség, a könyörületesség, a másokért tenni akarás. „Ezt most védőmaszk varrásban, adományozásban, ételkihordásban mutatjuk ki egymásnak” – fogalmaz a városvezető.

Egymilliárdos iparűzési adócsökkenést várnak

„Hétfőn nálunk járt az országos szakszervezetek vezetője, Csóti Csaba, akivel szintén egyeztettem a kialakult helyzetről. Remélem, figyelem irányul a focisták és a művészek mellett azokra az önkormányzati alkalmazásban lévő konyhásokra, jegypénztárosokra, teremőrökre, vagy könyvtárosokra is, akiknek nem olyan jó az érdekérvényesítő képessége, viszont családokat tartanak el, gyerekeket nevelnek, és most kormányzati bérkiegészítés nélkül pénz nélkül maradhatnak. Mert Vác városa sok más városhoz hasonlóan bajban van. illetve bajban lesz hamarosan. Nem azért lesz bajban, mert költekezők volnánk.

Ellenkezőleg. Megoldjuk a feladatainkat, de fél év alatt képtelenség volt ledolgozni a sokszázmillió mínuszt, amit az előző Fidesz-KDNP vezetés ránk hagyott. Az idei szoros, de jól kidolgozott költségvetésünkben számos takarékossági intézkedéssel kezeltük volna a nyakunkban maradt adósságot, csakhogy jött a világjárvány, és vele egy gazdasági válság, valamint a bevételkiesések, adóelvonások. Emellett csak iparűzési adóból kb. egymilliárdos csökkenésre számítunk.

A kormánytól eddig elvonást kaptunk, ellenben forrást a bérkiegészítésre, vagy a védekezésre nem. A háziorvosokat mi is ellátjuk védőfelszereléssel, a karantént vállaló időseket és a kórházakból hazaküldött betegeket mi segítjük, tartós élelmiszert mi gyűjtünk. A bérleti díj és a részletfizetési díj csökkentést az elsők között vezettük be. A városszéli lakóhelyekre mi szervezzük az étel és gyógyszerkiszállítást.

Amíg tudunk, mindent megteszünk a helyiek védelméért. A városvezetést támogató önkormányzati képviselők és munkatársak lemondtak fizetésük egy részéről, és befizetik a STOP KORONAVÍRUS VÁC alapba. Nagyon sok váci ember és vállalkozás is így tesz” – olvasható a bejegyzésben.

Végül azt írja, hogy nem adja fel azt a tevét sem, hogy állami bérkiegészítő forrást szerezzenek a munka nélkül maradt konyhások és a szintén munka nélkül maradt kulturális dolgozók számára. Ezért levélben fordult többek között Rétvári Bence országgyűlési képviselőhöz is, bízva abban, hogy eljár a váciak érdekében.

„A múlt héten több minisztériumba is küldtem megkeresést. A Pénzügyminisztériumtól már kaptam választ, remélem, a következő kormányülésen, foglalkoznak a hónapok óta bevétel nélkül működő, és jelentős adóbevételtől elesett önkormányzatok helyzetével” – fejezi be Matkovich Ilona polgármester. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments