Tisztább város, átláthatóbb cselekvések, rémhír a rendelőintézetről

A város működik. A város takarékoskodik. A városban egyre nagyobb területek tisztulnak meg. Péntek délután a Városfejlesztő Kft. dolgozói sok év után alaposan kitakarították, lefertőtlenítették a Szent István (Márvány) teret. A város élni akar, a polgárai jól akarják érezni magukat. Ezért sokat tesznek – írta Matkovich Ilona polgármester heti összefoglalójában. Ismét megjegyzi: kiemelten fontos a kormány és az önkormányzatok összefogása.

Kiemelte: a polgárok közösségi szemétszedést, közösségi faültetést szerveznek, járvány idején pénzt adnak össze a védekezésben elengedhetetlen ózongenerátorra, betegfigyelő monitorra, a rászorulóknak élelmiszerre, és ha kell, elviszik azokhoz az ételt, gyógyszert, akinek a legnagyobb szüksége van rá. A Váci Éléstár minden héten megtelik adománnyal.

„Vác vezetése ezeket a járvány járta hónapokat sosem felejti el. Nem feledjük, a rengeteg segítséget, és nem felejtjük el, mennyit sakkoztunk azon, hogy központi pénzügyi forrás nélkül se maradjanak a dolgozóink egyetlen hónapban sem illetmény nélkül. Nem tagadom persze, hogy mi sem voltunk kivételek, ugyanúgy, mint más cégeknél, más önkormányzatoknál, nálunk is esett áldozatul néhány munkahely, szerencsére nagyon kevés. Most már kimondhatjuk, állva maradtunk, a feladatainkat folyamatosan elláttuk és ellátjuk. Lassan visszatérhetünk a normális életünkbe” – összegezte a városvezető.

Szerinte egy ekkora egészségügyi, és gazdasági sokkot nem hever ki a világ nyom nélkül. Ez a járvány változatlanul egzisztenciális fenyegetésként áll az emberiség előtt.

„Tragédia, mely önvizsgálatra késztet bennünket is. Mérlegelni kell, mi a fontos az életben, és mi kevésbé az? Kibírja-e a világ akár a többszöri megismétlődést? Rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Nagyon fontosnak tartom mikró szinten is az előre tervezést és az együtt gondolkodást, a tényleges összefogást. Összefogást nem csak a városi polgárok között, hanem a kormány és az önkormányzatok között. Erre úgy látom, még várni kell – de nem adjuk fel. Mindenesetre, mi már a jövő évre programokat, terveket készítünk, keressük a lehetőséget, hogy a nehézségek ellenére zöldebbé, egészségesebbé, élhetőbbé tegyük szeretett városunkat” – emelte ki.

Több helyen egyeztettek a lakókkal

Sok minden kinyitott és folyamatosan kinyit a városban: az óvodák, bölcsődék, majd az iskolák, a sportcsarnok, a sportpályák, a játszóterek, pénteken a strand is. Előkészítették a közösségi tereket, zajlik a közterületeken a fűnyírás, a parkok rendbetétele. A lakosság többsége folyamatosan gondozza a háza előtti járdát és a zöldterületet. A közparkokat pedig, csakúgy, mint eddig, a Városfejlesztő Kft. szakemberei tartják karban.

„Több helyen egyeztettünk a lakókkal, különösen a társasházak előtti zöld területek gondozásáról. Kérjük, keressenek bennünket ezzel kapcsolatban is – amiben tudunk, segítünk. Nem a bírságolás a célunk, hanem a város tisztán tartása. Ezt a célt közösen érhetjük el” – tette hozzá Matkovich Ilona.

Emlékeztet rá, hogy májusban még mindig nem lehetett testületi ülést tartani, ezért polgármesterként saját jogkörben eljárva hozott ismét rendeleteket. Több mint félszáz ügy gyűlt össze egy hónap alatt, ezekből előterjesztéseket készítettek, és azokat, mint a veszélyhelyzet kihirdetése óta minden alkalommal, kiküldték a képviselőtestületi és bizottsági tagoknak. Többen leírták a véleményüket, javaslataikat. A meghozott rendeletek szerint megoldódtak az intézményekben a helyettesítések, mostanra szabályozták az igazgató távolléte esetén a helyettesek feladat- és hatáskörét.

Változott az önkormányzat gazdasági társaságainak javadalmazási szabályozása is. Erre azért is szükség volt, mert – mint ismeretes – egy korábbi volt alpolgármester, mostani képviselő és egy korábbi képviselő évekig törvényellenesen vett fel közpénz milliókat többes felügyelőbizottsági tagsága kapcsán – emlékeztetett a már pár napja közzétett esetre a városvezető.

Új buszmenetrend várható

Módosult az idei költségvetési tervezet. A koronavírus-járványra való hivatkozással a várostól elvont gépjárműadó, idegenforgalmi adó, illetve a parkolási díjbevétel csökkenés mellett várhatóan már idén több, mint negyedmilliárd forinttal szerényebb iparűzési adóbevétele lesz a városnak. A vállalkozásoknak adott bérleti díjkedvezmények is jelentősen csökkentik a büdzsé bevételi oldalát. Így 400 milliót is meghaladó összeggel csökkenteni kellett a kiadási oldalt is.

A működési kiadások közel 150 millióval, a működési tartalék mintegy 140 millióval, a beruházások 110 millióval lesznek szerényebbek. Veszélyhelyzet miatti állami támogatás nem szerepel a rendeletben, azonban a polgármester bízik benne, hogy a szakminisztériumokkal zajló egyeztetések végül eredményesek lesznek.

Az idei buszmenetrendről egyeztettek a Volánbusszal, hamarosan már eszerint zajlik a városban a buszközlekedés. Deákváron két szelektív hulladékgyűjtő helyszínt vizsgáltak meg lakossági bejelentések alapján, elkezdték keresni az alkalmasabb helyszíneket új szelektív hulladékgyűjtők kialakítására.

A főtér takarításának befejezése után a belvárosi vendéglátóhelyek méltó körülmények között fogadhatják a vendégeket. Több nagy sikerű karanténkoncertet is tartott a városban a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, és szervezzük más együttesek közeljövőbeli fellépését is.

„Két szomorú hírt is megosztok önökkel. Miután a Munkácsy park rendbetételére a lakosok és az önkormányzat is sok munkát fordított, sokan jogosan háborodtak fel, hogy egy teherautó keresztülment a parkon és ágakat tört le, valamint egy újonnan ültetett kis fenyőt félbevágott valaki. A körzet képviselője vizsgálódik még az ügyben.
Az illegális szemétlerakás sem szűnik, bár egyre többször fordul elő tettenérés. Az önkormányzat több helyre hamarosan kamerákat is kihelyez. A tettenérés nem egyszerű, de ha tudomásukra jut az illegálisan szemetet lerakó személye, kérem, jelentsék” – hívta fel a figyelmet Matkovich Ilona.

Az emberek egészsége nem játék

„A végére hagytam, mert valaki épp most kérdezte tőlem, valóban befagytak-e a kórházfelújítással kapcsolatos tárgyalások. Megdöbbentem ezen a rémhíren, hiszen alig várjuk, hogy végre elinduljon a járóbeteg szakrendelő felújítása. Az emberek egészsége nem játék. Semmiféle tárgyalást nem fagyasztott be az önkormányzat. Az Egészséges Budapest Program városunkat érintő beruházásának elindulása két és fél éve várat magára” – emelte ki a polgármester.

Hozzátette: ami az önkormányzat feladata volt, megtette az ügyben. A szükséges telekcsere tárgyalásokon már hónapok óta sikeresen túl vannak.

„Vác Város Önkormányzata nem hátráltatja a járóbeteg szakrendelő építését és a kórházfejlesztést egy másodpercig sem, hanem mindent megteszünk azért, hogy végre egy korszerűbb épületben fogadhassák az egészségügyi szakemberek azt a mintegy ötszázezer beteget, akik Vácról, illetve a vonzáskörzetből érkeznek a váci rendelőintézetbe” – írta összegzésében a városvezető. ♦

[frontpage_news widget=”46816″ name=”MOST A LEGOLVASOTTABB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments