Újraindul az egészségügyi ellátás a városban is, szigorúak a szabályok

Az április 30-án kiadott miniszteri rendelet értelmében az egész ország területén – tehát Budapesten és Pest megyében is – módosított rendszerben, de újraindulhat az egészségügyi ellátás. A városháza a helyi operatív törzs egészségügyi szakértőjét, dr. Bánhidi Péter háziorvost kérte meg, hogy készítsen egy tájékoztató anyagot ezzel kapcsolatban.

Az alapellátás (háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenység), továbbá a szakorvosi ellátás (szakorvosi rendelések, labor-, röntgenvizsgálat) újraindulása után is elsődleges marad a háziorvosok telefonos előszűrő tevékenysége.

Továbbra is cél, hogy a háziorvosok, szakrendelők rendelési idejében ne tömegesen és egyszerre legyenek jelen a betegek. Ezért továbbra is csak telefonos (vagy egyéb személyes kontaktust nem igénylő) egyeztetés után lehet a rendelésen megjelenni!

Minden személyesen megjelenő betegnél első lépés a testhőmérés. Óránként maximum 4 beteg vizsgálata történhet. Alapvető az eddig is ismert szabályok – távolságtartás (minimum 1,5 méter), zárt térben együtt tartózkodók számának szigorú korlátozása – betartása.

Az új ellátási rendben még fontosabb a betegek egyéni védekezése: maszk- és kesztyűhordás, gyakori kézmosás!

A jogosítványok és a gyógyszerek szakorvosi javaslatai a vészhelyzet alatt nem járnak le, ezek miatt senki ne induljon orvoshoz! Az igazolások (szociális ügyekhez, hivatali ügyintézéshez, munkáltatók felé stb.) kiadására a szabályok 5 napos határidőt biztosítanak, ezek azonnali kiadása nem lehetséges, ha lehet, halasszák ezeket a járványt követő időkre!

Még inkább előtérbe kerül az egészségügyi dolgozók védelme, így nagyon fontos lesz számukra a védőeszközök biztosítása. A rendelőkben szigorúan be kell tarta(t)ni az előírásokat: ellátás mindenhol csak maszkban, kesztyűben megjelenő beteg részére lehetséges!

A receptírás gyakorlatában nincs változás. A gyógyszer felírásához nem feltétlenül szükséges a személyes orvos-beteg találkozás. Ha a beteg – változatlan állapota esetén – az ismert betegségére kér gyógyszert, vagy ha személyes találkozás nélkül is felmérhető a panasza és annak receptigénye, továbbá, ha a személyes találkozás elmaradása nem veszélyezteti a beteget, az orvos az „egységes egészségügyi szolgáltatás” rendszerében írja fel a gyógyszert, mely az eddigiekkel megegyező módon váltható ki.

Mostantól már a segédeszközöket is ki lehet váltani ilyen módon, de csak a gyógyszertárakban, a segédeszközöket forgalmazó üzletekben nem.

A váci alapellátásban közreműködő háziorvosok, házi gyermekorvosok, és fogorvosok rendelési helye, ideje és elérhetősége személyenként megtalálható a Váci Napló Online oldalán, és a városháza weboldalán az INTÉZMÉNYEK – EGÉSZSÉGÜGY – ALAPELLÁTÁS útvonalán. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments