Vácon kötelező kezet fertőtleníteni, ha templomba megyünk

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) május 1-i közlemény alapján a Váci Egyházmegyében május 4., hétfőtől újabb rendelkezéseket léptetett életbe Marton Zsolt megyéspüspök. Bár a templomok nyitva lehetnek, belépés előtt kötelező a kézfertőtlenítés. A szabadtéri szentmise megtartása továbbra sem lehetséges, sőt a házasulandókat is arra kérik, ha lehet, halasszák el a szertartást.

„Templomaink nyitva lehetnek, kötelező a kézfertőtlenítés a bejáratnál. Legyenek rendszeresen fertőtlenítve a kilincsek és a padok! A szabadtéri szentmisék megtartását egyelőre sehol nem engedélyezem” – írja az egyházi vezető a vaciegyhazmegye.hu honlapon.

Az egyházmegye Pest megyei területein semmilyen nyilvános szentmise megtartását nem engedélyezik, de a helyben, élőben közvetített, vagy máshonnan, élőben közvetített szentmisébe való bekapcsolódás után, vagy ha ez sem lehetséges, az aznapi szentmise szövegeinek elimádkozását követően a plébános által meghatározott időpontban (vagy időtartamban), kizárólag a 65 év alatti hívek áldozhatnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

„Az egyházmegye Pest megyén kívüli területein a templomban tarthatók szentmisék hétköznap és vasárnap a következő feltételekkel: padonként egy ember üljön, ne közvetlen egymás mögött üljenek, használjanak szájmaszkot, csak 65 év alattiak vehetnek részt rajta! Vasárnap orgonás mise tartható” – írja a püspök.

Mind vasárnap, mind hétköznap a 65 év fölötti papoknak nem kötelező nyilvános szentmisét tartani. Amennyiben mégis miséznek, ne áldoztassanak, diakónus, akolitusok vagy alkalmilag megbízott áldoztatók tegyék ezt meg helyettük. A békeköszöntésnél a kézfogás továbbra sem lehetséges. Csak kézbe szabad áldozni.  Áldoztatás előtt és után fertőtlenítse a kezét az áldoztató. Perselyezés csak a mise végén kosárba, illetve akár a banki átutalás előnyben részesítése, ha lehetséges.

Továbbra is érvényben van az MKPK március 17-én kelt rendelkezése, miszerint a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól felmentést ad.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

„Igeliturgiák ugyanilyen feltételek mellett tarthatók. Gyóntatás lehetséges, de nem gyóntatószékben, 2 méter távolság megtartásával. Az esküvőket lehetőség szerint tegyék át későbbi időpontra. Ha nem lehetséges, az óvintézkedések maximális megtartásával ünnepeljék. Keresztelés, amennyiben a kiszolgáltatása szükséges, úgy történjen szűk körben (szülők és keresztszülők jelenléte), betartva a higiéniai előírásokat. Háznál betegellátás csak halálveszély esetében megengedett. Temetéseknél továbbra is a szabadtéri ravatalozót részesítsük előnyben.

Ahol nagyobb a járványveszély, a plébános a helyi viszonyokra való tekintettel további korlátozásokat vezethet be. Mindenben kövessük a hatóságok járványügyi előírásait!” – zárja sorait Marton Zsolt megyéspüspök. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments