Válaszokat vár kérdéseire a képviselő, mert szerinte eddig nem tájékoztatták

A Váci Szívvel Mozgalom önkormányzati képviselője, Csereklye Károly azt kifogásolta, hogy az elmúlt két hónapban semmiféle tájékoztatást nem kapott a várost érintő ügyekben. Bár többször szóban jelezte az illetékeseknek kéréseit, választ nem kapott – állítja. A városháza egyetlen írásos kérdést sem kapott tőle – írják válaszukban.

„Mit látunk ma a polgármesteri hivatalban? Bezárt kapukat, elbocsájtott alkalmazottakat, illetve felfüggesztett kifizetéseket. Nem üzemel a könyvtár, levéltár, múzeum. Nem működnek az iskolák, óvodák, napköziotthonok. A munkatársak egy része fél fizetésen, vagy fizetés nélküli állományban van” – mondta. Hozzátette: a többségnek nagy problémát jelent a fizetés kiesés, hiszen van köztük nyugdíj előtt álló, és három gyermeket nevelő szülő is.

Csereklye Károly azt is kifogásolta, hogy amikor bement a hivatalba, nem kapott szóban választ kérdéseire, kérték, írásban tegye azokat fel. Ezt azonban már nem szívesen tenné meg a képviselő, mivel korábban a testületi üléseken felvetett problémáit sem válaszolták meg.

A politikus a következő kérdéseket szerette volna feltenni Matkovich Ilona polgármesternek az elmúlt hónapok történéseivel kapcsolatban:

  • Milyen közbeszerzési és beszerzési döntéseket hozott?
  • Döntött-e a HÉSZ szabályozási kérdéseiben és ha igen, melyekben?
  • Milyen munkáltatói döntések voltak?
  • A testület működésének hiányában konzultált-e a döntések előtt a 14 képviselővel?
  • Van-e gazdasági kilábalási programja? Ha nincs, miért nincs? Ha van, miért nem nyilvános?
  • Milyen létszámleépítési tervei vannak a polgármester asszonynak?
  • A Váci Világi Vigalom programköltségeit mire kívánja fordítani, és mi történik majd a Váci Tavaszi Fesztivál költségeinek megtakarításával?
  • Hogyan állnak az ez évi megkezdett, illetve tervezett önkormányzati beruházások és jelentősebb felújítások?
  • Milyen a város jelenlegi likviditási problémája?

A Váci Szívvel Mozgalom képviselője úgy érzi, a kérdésekre nem csak ő várja a választ, hanem rajta keresztül mindazok, akik bizalmat szavaztak neki.

Kérésünkre a városháza is elküldte reakcióját a képviselő felvetéseire, kérdéseire.

„A képviselők számára eddig közel félszáz döntéselőkészítő anyag és előterjesztés lett feltöltve az erre szolgáló elektronikus felületre a veszélyhelyzet időszakában. Ezek minden képviselő számára bármikor elérhetők. A polgármester döntései természetesen a város honlapján olvashatóak, Csereklye úr részére is hozzáférhetőek. A polgármester asszony hetente hosszabb összefoglalót készít és oszt meg közösségi oldalán, melyek alapján a helyi sajtó rendszeresen részletes beszámolót közöl saját felületein is. Ezek szintén könnyen elérhetők, tanulmányozhatók. Vagyis, képviselő úr számára is több száz oldalnyi információ állt rendelkezésre.

Bizonyos kérdéseit képviselő úr telefonon korábban már feltette városvezetőknek, melyekre szóban meg is kapta a választ, ha ezek nem elégítették ki, akkor joga és lehetősége lett volna ezeket feltenni írásban. Azonban a városháza egyetlen írásos kérdést sem kapott tőle.

A felvetett konkrét kérdésekre válaszolva tájékoztatunk, hogy a polgármester beszerzési és közbeszerzési szabályozási döntéseket nem hozott, így ezekbe betekinteni nem lehetséges. Az ingatlanértékesítésre vonatkozó adatok, hirdetmények olvashatók a hivatalos önkormányzati weboldalon, a vac.hu-n, annak érdekében, hogy ne csak az önkormányzati képviselők, hanem a város polgárai is megismerhessék azokat.

Bizonyára Csereklye képviselő úr is értesült róla, hogy a kormány százmilliós nagyságrendben von el pénzeket a várostól. Ezen döntéseivel bevételkiesést okoz, melyek miatt Vác stabil – és döntő részeiben a képviselő úr támogatását is élvező – költségvetése felborult. Miközben a kormány bizonyos sportokra járulékkedvezményt ad, és a gazdaságvédelmi alap terhére 82 milliárd forintot csoportosított át a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására az eredeti 62 milliárdos összegen felül, önkormányzatunknak eddig pénzügyi segítséget nem nyújtott.

A költségvetés módosításának tervezetét – melyről a héten hoz döntés a polgármester – minden önkormányzati képviselő számára kedden eljuttatjuk véleményezésre. Az önkormányzat kulturális intézményeiben korábban és jelenleg is folyik munka, a városi gyermekintézmények (bölcsődék, óvodák) – a jogszabályok által engedett módon – üzemelnek.

A gazdasági stabilitás minden vácinak érdeke, a városházán keményen dolgoznak azért, hogy a kormányzati segítség elmaradása miatti gondokon túl lehessen a város. A városháza reméli, hogy a képviselő úr „mozgalma” is lobbizni fog a kormány felé, kiállnak az önkormányzatiság mellett, és az önkormányzati dolgozók bértámogatásáért” – írja a városháza. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments