Valóban kis, fehér kukacok lennének az eperben?
Érdekes videók terjednek arról, hogy mik is „laknak” az eperben. Több ilyen posztban is sós vízbe teszik a zamatos gyümölcsöt, majd pár perc elteltével kis, fehér kukacok jelennek meg a vízben. Mi is kipróbáltuk, de a helyi zöldségesnél vásárolt gyümölcsben nem volt kukac.
De mitől lehet férges az eper? A környezetvédelmi szakértők szerint a kukacok a cseresznyelégytől származnak, amelyek nem csak ebbe a gyümölcsbe teszik le petéiket.
A cseresznyelégy nemcsak a cseresznyébe, hanem mindenféle, puha héjú gyümölcsbe és bogyóba – őszibarack, szilva, málna, szeder, eper – teszi petéit. A nőstények tojásaikat a gyümölcsben helyezik el, és végül a lárvák itt fejlődnek ki – ezek a kicsi, fehér kukacok.
Az ilyen lárvák akkor is kijönnek a gyümölcsből, amikor azt csapvízbe tesszük. Régen még nagymamáink idejében mindig vízbe tették befőzés előtt a gyümölcsöket, legalább fél órára. Így a kukacok a felszínre jöttek és azokat egy szűrő segítségével lehalászták. Ez működik a cseresznyelégy eperben elhelyezett lárváival is.
A sós víz fokozza ugyan a hatást, hiszen a só a vizet kiszedi a kukacok testéből, ezért jönnek gyorsabban a felszínre. De, így az eper íze rossz lesz, ezért érdemes só nélkül, inkább tovább áztatni a gyümölcsöt.
Szakértők szerint azonban nem gond, ha egy-két kukacot megeszünk, hiszen ami olyan kicsi, hogy tisztítás és mosás közben nem vesszük észre, azt meg is lehet enni. Ez egyfajta fehérje kiegészítés. ♦
[frontpage_news widget=”46816″ name=”MOST A LEGOLVASOTTABB”]