Városi díjak odaítéléséről is döntött a polgármester

Vác polgármestere, Matkovich Ilona a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló kormányrendeletben kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel rendeletmódosításokról és különböző előterjesztésekhez benyújtott határozati javaslatokról, összesen több, mint félszáz ügyben döntött – írja a vac.hu.

Ezt megelőzően – az előző hónapok gyakorlatának megfelelően – a városvezető kikérte a képviselőtestület és a bizottságok tagjainak javaslatait, véleményét is. A külsős bizottsági tagok mellett az Összefogás frakció több tagja is élt ezzel a lehetőséggel, mástól azonban nem érkezett reagálás.

A veszélyhelyzet alatt eddig mintegy másfélszáz előterjesztés született – ezekről jogszabályi kötelezettség miatt a polgármesternek kell dönteni – melyek kapcsán élhettek képviselői jogukkal a mandátummal rendelkezők, ám többen ezt nem érezték fontosnak.

Az alábbiakban a polgármester csütörtöki döntései közül a fontosabbakat ismerteti a városháza honlapja.

Megoldott helyettesítések
Változott az önkormányzat szociális és más intézményeinek szervezeti és működési szabályzata. Az intézményvezető, továbbá helyettesének feladat- és hatásköre az igazgató távolléte esetén történő folyamatos munkavégzés érdekében került módosításra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Éves szinten milliók mentek el sofőrszolgálatára

Nem ismétlődhet meg a sokmilliós törvénytelenség
Mint ahogyan változott az önkormányzat gazdasági társaságainak javadalmazási szabályozása is. Erre azért is szükség volt, mert – mint ismeretes – egy korábbi volt alpolgármester, mostani képviselő és egy korábbi képviselő évekig törvényellenesen vett fel közpénz milliókat több felügyelőbizottsági tagsága kapcsán.

Módosult az idei költségvetési tervezet
A koronavírus-járványra való hivatkozással a várostól elvont gépjárműadó, idegenforgalmi adó, illetve a parkolási díjbevétel csökkenés mellett várhatóan már idén több, mint negyedmilliárd forinttal szerényebb iparűzési adóbevétele lesz a városnak és a vállalkozásoknak adott bérleti díjkedvezmények is jelentősen csökkentik a büdzsé bevételi oldalát. Így 400 milliót is meghaladó összeggel csökkenteni kellett a kiadási oldalt is. A működési kiadások közel 150 millióval, a működési tartalék mintegy 140 millióval, a beruházások 110 millióval lesznek szerényebbek. Veszélyhelyzet miatti állami támogatás nem szerepel a rendeletben, a város nem kapott egy forintot sem az államtól.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Éves szinten milliók mentek el sofőrszolgálatára

Bérleti díj engedmények vállalkozásoknak
Ismét egy sor váci vállalkozás nyújtott be kérelmet arról, hogy az önkormányzati tulajdonú üzleti bérleményük díját a járvány miatt mérsékelje a város. Ez több esetben meg is történt.

További határozatok:
– több, a város gazdasági társaságai által benyújtott 2019-es mérleg és idei üzleti terv;
– a rendőrkapitányság előző évi tevékenységéről szóló beszámoló;
– a településképi rendelet, valamint a likviditási jelentés;
– a gazdasági hivatal módosított szervezeti és működési szabályzata;
– az építési-bontási tevékenységek által keltett zajhatások időbeli korlátozása;
– az önkormányzat, illetve a városfejlesztő kft. és az utóbbival egységes szabályrendszer alapján működő gazdasági társaságok közötti feladatellátási szerződés.

Döntés született különböző városi elismerések odaítéléséről is:
– a „Fogyatékossággal Élő Váci Emberekért” kitüntetést Petke Lajos és a Royal Fitness edzőterem érdemelte ki;
– az „Oktatást segítő munkáért” elismerést Ruzsikné Jelinek Gabriella (dajka,) Havai Ildikó (iskolatitkár) és Forró Judit (gyógypedagógiai asszisztens) veheti át,
– a „Vác Város Tehetséggondozásáért” kitüntető címet dr. Oros Csabáné (óvodapedagógus) és Grauszman László (pedagógus) kapja, míg
– a „Váci Katedra” díjban idén Rakonczai Róbert Lászlóné (óvodapedagógus), Sándori Lívia (intézményvezető-helyettes) és Vári Tercia (intézményvezető-helyettes) részesül – írja a vac.hu. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Éves szinten milliók mentek el sofőrszolgálatára

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABBAK”]

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments