A dömösi lezárást elkerülő vonatpótló hajókon a turisták is ingyen utazhatnak

Nagymaros és Szob között folyamatosan dolgoznak a múlt heti esőzések során károsodott pályaszakasz helyreállításán. A vonatközlekedés várhatóan július második hetében indulhat újra, egyelőre csak egy vágányon. Addig pótlóbuszok szállítják az utasokat a Nagymaros–Szob, illetve a Szob–Zebegény szakaszon, valamint ingyenes vonatpótló hajójárat is közlekedik Nagymaros és Zebegény között, ezt a turisták is szabadon igénybe vehetik.

Dömösi átkelés megállóhelynél az omlások során mintegy 800 köbméternyi, 10-50 centiméteres darabokból álló kőtörmelék került a vasúti pályára. Mára megtisztították a kövektől, sártömegtől a hegytől távolabbi vágányt, hogy azon közlekedhessenek azok a munkagépek, szerelvények, amelyekkel a görgetegfogó támfal mögül kitermelhetik a hordalékot.

A kanalas kotrógépek szabad mozgása céljából ma elkezdték a felsővezeték visszabontását, így holnap már a támfal mögötti terület kitisztításával folytatódhat a munka. Az omlások következtében keletkezett károsodások helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe, a személyszállító vonatok közlekedése várhatóan július második hetében indulhat újra az egyik vágányon.

A lezárás ideje alatt közvetlen pótlóbuszok szállítják az utasokat Nagymaros és Szob között, melyek a 12-es főút lezárása miatt Kóspallag–Márianosztra felé kerülőúton közlekednek. A buszok Nagymaroson és Szobon a vasútállomás elől indulnak, Dömösi átkelés, Zebegény és Szob alsó megállóhelyet nem érintik. A pótlóbuszok a Nyugati pályaudvarról érkező vonatokhoz csatlakozva, óra 56-kor indulnak Nagymarosról Szobra.  Az első pótlóbusz Szobról 3:30-kor, a következő 4:23-kor, majd 5:18-kor, ezt követően napközben minden óra 18. percében indul Nagymarosra, ahol csatlakoznak a Nyugati pályaudvarra induló vonatokhoz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Már nem csak a vasúti pálya, hanem a 12-es út is járhatatlan

Szob és Zebegény között külön pótlójárat közlekedik, Szob alsónál a közeli Volán buszmegállóban (Szob SZTK), Zebegényben a vasúti megálló melletti parkolóban állnak meg. Szobról Zebegénybe óra 55-kor megy pótlóbusz, Zebegényből Szobra óra 05-kor, csatlakoznak a nagymarosi  vonatpótlókhoz. Az utolsó pótlóbusz Szobról 23:23-kor indul, Nagymarosról 0:14-kor indul tovább Budapestre, a Zebegényből, Szob alsóról és Szobról érkező utazó utasokat szállítja el, Nagymarostól csak leszállás céljából áll meg.

Hétfőn forgalomba állt a Nagymaros és Zebegény között közlekedő, ingyenesen igénybe vehető vonatpótló hajójárat is. A hajójáratok Nagymarosról 7:05-től 22:05-ig minden óra 05 perckor indulnak, Zebegényig 40 perc a menetidejük. Zebegényből 5:30-tól 19:30-ig minden óra 30-kor indulnak, fél óra az út Nagymarosig. Nagymaros hajóállomás Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelytől közelíthető meg kisebb sétával.

Az aktuális helyzetről és a változásokról a MÁVINFORM Facebook oldalán, a MÁV mobilapplikációban és a vasúttársaság honlapján tájékozódhatnak az utasok. (fotó: MÁV)

[frontpage_news widget=”48959″ name=”A LEGFRISSEBB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments