A Forte neonfelirata és logója már Budapestet díszíti

Önök észrevették, hogy eltűnt a felirat és a logó a váci Forte gyár egykori épületéről? Mert igen, és Budapest belvárosi részét díszítik május óta. A váci Forte gyár nyolcvanöt éven át, 2007-es bezárásáig volt a magyar fotótörténet fontos része. Épületei azóta üresen állnak, egy darabkájuk néhány hete azonban már a Kálvin térnél él tovább – írja a 24.hu.

A területet ma is őrzik, így néhány ügyes városi felfedező csapaton – így a 2016-ban fenn fotózó Városi Gorillákon – kívül mások nem igazán jutottak be a lassan pusztuló területre.

A Forte logója, illetve a FOTÓPAPÍR felirat hosszú évtizedek alatt Vác egyik, mindenki számára ismert jelképévé vált, így a pusztulása nyilvánvalóan sokakat zavart: így volt ezzel a Kálvin tér közelében – a fél évszázadot élt Fővárosi Fotóipari Vállalatra emlékezve – Főfotó néven kiállítóteret és fotólabort is rejtő kávézót nyitott fotós páros, Krasznai Korcz János és Zsigmond Gábor is, akik a gyárat tulajdonló magyar államtól kértek engedélyt a feliratok lebontására, és megmentésére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Egy évvel ezelőtt ezt meg is kapták, így az elektromos árammal nyilván már nem ellátott torony tetején, jókora szélben neki is láttak a feladatnak, ami az akkus eszközökkel egyáltalán nem volt könnyű feladat, főleg, hogy a munkákat követően a teherautóig is el kellett juttatniuk a betűket, illetve a milliók számára jól ismert logót. A fotókat elnézve nem volt túl könnyű dolguk:

A két fotós egyetlen pillanatig sem gondolkodott a neoncsöveket már nyomokban sem viselő betűk felújításán, hanem nemes egyszerűséggel kihelyezték azt az utcai teraszra, ami május vége óta vonzza a Kálvin tér és a nemsokára talán újranyitó Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közt sétálókat.

A logó pedig a belső térben, a használt analóg fényképezőgépekkel és filmekkel teli pult felett kapott helyet, biztos helyet adva egy darab történelemnek – írja a honlap. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments