A Forte neonfelirata és logója már Budapestet díszíti

Önök észrevették, hogy eltűnt a felirat és a logó a váci Forte gyár egykori épületéről? Mert igen, és Budapest belvárosi részét díszítik május óta. A váci Forte gyár nyolcvanöt éven át, 2007-es bezárásáig volt a magyar fotótörténet fontos része. Épületei azóta üresen állnak, egy darabkájuk néhány hete azonban már a Kálvin térnél él tovább – írja a 24.hu.

A területet ma is őrzik, így néhány ügyes városi felfedező csapaton – így a 2016-ban fenn fotózó Városi Gorillákon – kívül mások nem igazán jutottak be a lassan pusztuló területre.

A Forte logója, illetve a FOTÓPAPÍR felirat hosszú évtizedek alatt Vác egyik, mindenki számára ismert jelképévé vált, így a pusztulása nyilvánvalóan sokakat zavart: így volt ezzel a Kálvin tér közelében – a fél évszázadot élt Fővárosi Fotóipari Vállalatra emlékezve – Főfotó néven kiállítóteret és fotólabort is rejtő kávézót nyitott fotós páros, Krasznai Korcz János és Zsigmond Gábor is, akik a gyárat tulajdonló magyar államtól kértek engedélyt a feliratok lebontására, és megmentésére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Indulnak a nyári programok, ősztől nyit a színház

Egy évvel ezelőtt ezt meg is kapták, így az elektromos árammal nyilván már nem ellátott torony tetején, jókora szélben neki is láttak a feladatnak, ami az akkus eszközökkel egyáltalán nem volt könnyű feladat, főleg, hogy a munkákat követően a teherautóig is el kellett juttatniuk a betűket, illetve a milliók számára jól ismert logót. A fotókat elnézve nem volt túl könnyű dolguk:

A két fotós egyetlen pillanatig sem gondolkodott a neoncsöveket már nyomokban sem viselő betűk felújításán, hanem nemes egyszerűséggel kihelyezték azt az utcai teraszra, ami május vége óta vonzza a Kálvin tér és a nemsokára talán újranyitó Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közt sétálókat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Vác a Tiéd! - vasárnap kinyit a városháza kicsiknek és nagyoknak

A logó pedig a belső térben, a használt analóg fényképezőgépekkel és filmekkel teli pult felett kapott helyet, biztos helyet adva egy darab történelemnek – írja a honlap. ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments