A járvány miatt kicsit később, de megemlékeztek a védőnőkről

Június 13-án a magyar védőnőket ünnepeljük, 1915-ben ugyanis ezen a napon alakult meg az első védőnői szolgálat Stefánia belga hercegnő védnöksége alatt. Idén a járvány miatt kicsit csúszott a megemlékezés, de múlt héten szerdán a város egy szál virággal köszönte meg az ágazat dolgozóinak munkáját – írja a városi televízió honlapja.

A szakembereket, akik munkájukkal jelen vannak mind az alap-, mind a szakellátásban, hazánkban először 1916-ban Heim Pál kezdeményezésére kezdték el képezni az orvosi tevékenység kiegészítésére. Azóta már főiskolai diplomával ismerik el a feladat fontosságát. A váci védőnőket az évforduló alkalmából idén az alpolgármester köszöntötte, aki beszédében a járvány alatt tanúsított helytállásra helyezte a hangsúlyt.

Ma arról kellett volna beszélnem, hogy a világon egyedülálló Védőnői Szolgálat 105 dicsőséges évet tudhat maga mögött. Ma arról kellett volna beszélnem, hogy 2015-től a Védőnői Szolgálat a hungarikumok sorát képezi. De legfőképpen arról kell a legnagyobb hangsúllyal szólnom, ami a ma valóságában is kiderült önökről, munkájukról. Arról a sokszínűségről, ami a munkájukat jellemzi. Hiszen önök egészségügyi szakemberek, szociális- és lelki gondozók, olykor pszichológusok, ha kell, dietetikus szakemberek, vagy épp életmódtanácsadók és gyakran pótanyukák, pótnővérek. Ezt köszönöm meg leginkább, e megváltozott új világban”mondta Inotay Gergely alpolgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Fábián Gábor gyógyulásáért szerveznek jótékony focikupát hétvégén

Hazánkban az egészségügyi alapellátás része a védőnői jelenlét. Noha a védőnői hálózat eredetileg anya-, és csecsemővédelmi feladatokra jött létre, mára azonban a funkciói ennél jóval összetettebbek. A családokkal szoros kapcsolatot tartva sokféle módon támogatják az anyák és a gyermekek egészséges fejlődését, és nyújtanak segítséget a betegségek megjelenésekor is. A főleg személyes kontaktusokon alapuló védőnői munka az igazgató szerint a veszélyhelyzet alatt is bizonyította a munkatársak felkészültségét.

Ezek az embert próbáló helyzetek azok, mint egy járványidőszak, vagy katasztrófahelyzet, amikor igazán oda kell magát tenni egy munkavállalónak. Ilyenkor nem nézhetjük azt az oldalt, hogy mi az, amit szeretnénk, vagy kedvenc feladat, hanem meg kell csinálni, el kell végezni a feladatot, és ebben minden egyes kollégára számíthattam” – hangzott el Járja Andreától, a Szociális Szolgáltatások Háza igazgatójától.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Diakónusokat szenteltek fel Vácon, 55. papi jubileumát ünnepelte Beer Miklós

Vácon 17 védőnő és 3 iskolaorvos látja el a szolgálatot. A várost 9 körzetre osztva végzik a munkájukat, de a nagyszámú betelepülő, valamint az utóbbi években robbanásszerűen fejlődésnek induló deákvári terület hamarosan egy tizedik körzet kialakítását is szükségessé teheti- hangzott el a köszöntést követő értekezleten – írja az estv.hu. ♦

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABB”]

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments