Az állami elvonás kényszerű következménye: 18 álláshelyet megszűntetnek

A 2021-es állami költségvetés tervezetéből világossá vált, hogy a kormány még több pénzt von el az önkormányzatoktól, így Váctól is – hívja fel a figyelmet a városvezetés. Korábban megírtuk, hogy a kialakult helyzet miatt éles szóváltásra került sor Rétvári Bence, városunk kormánypárti parlamenti képviselője és Matkovich Ilona polgármester között. Most arról számolnak be, hogy néhány álláshely megszüntetésével éves szinten csaknem 45 millió forintot spórolhat a város.

A járvány és az azt követő válság hatására becslések szerint százezrek vesztették el állásukat országszerte. Vácon azonban az önkormányzat már áprilisban úgy döntött, felismerve a helyzetet, hogy gazdasági mentőcsomagot dolgoz ki, helyi szinten, amely előtérbe helyezte azt a nagyszámú konyhai és kulturális dolgozót, akiknek az oktatási- illetve a kulturális intézmények bezárásával önhibájukon kívül megszűnt a munkájuk – írja a vac.hu.

Az önkormányzat ennek a gazdasági tervnek köszönhetően minden önkormányzati intézményi dolgozónak legalább az illetménye 75 %-át tudta biztosítani áprilisban, és májusban sem maradtak az állásidőre kényszerült dolgozók illetmény nélkül. Több dolgozó esetében átszervezéssel sikerült megoldani, hogy ne maradjon ki a munkából.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az 1956-os októberi forradalom hőseire emlékeznek a váciak vasárnap

“Az állásidőn lévő dolgozók túlnyomó többsége azóta ismét munkába állt, azonban azt nem hallgathatjuk el, hogy a gazdasági válság miatt néhány álláshelyet meg kellett szüntetnünk. Ez intézményeinkben összesen 18 főt jelent, közülük többeknek már felajánlottunk, illetve a napokban felajánlunk másik álláslehetőséget. Tehát, Vácon az önkormányzati intézmények dolgozói körében egy hónapban sem történt százszázalékos illetményelvonás, és minimális volt a leépítés” – írják.

Az önkormányzat a veszélyhelyzet alatt mindenben együttműködött a kormánnyal, ellátta a rárótt és önként vállalt feladatait. Eközben állami pénzügyi segítséget nem kapott, viszont elvonták a várostól az utak felújítására szánt 115 millió forintnyi gépjárműadót. Ezen felül több tízmilliós bevételkiesést jelent a parkolás ingyenessé tételével és az idegenforgalmi adó elengedésével kapcsolatos kormányzati döntés is. Az új városvezetés többszázmilliós tartozásállományt és ki nem fizetett számlát örökölt, mely önmagában rendkívül komoly terhet rótt és ró a költségvetésre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét ülésezett a testület és több fontos döntés is született

“Vácon az októberi választásokkor 750 fő volt a városi foglalkoztatottak és a megbízásos szerződéssel dolgozók száma. Azt tapasztaltuk, hogy Vácnál nagyobb városokban jelentősen kisebb a foglalkoztatottak ezen száma. (Dunakeszin és Salgótarjánban a 400-at sem éri el, Gödöllőn pedig 150-nel kisebb az engedélyezett létszám.) Vác ellátja az állami középiskolákban és kollégiumok tanulók közétkeztetését – mely feladatellátáson eddig a városban 105-en dolgoztak –, ebből csak 77 fő konyhai dolgozó állását finanszírozza az állam, de ezeket sem teljes mértékben. Vagyis a váci polgárok az adójukból a környék ellátását is finanszírozzák. Ezen a jelenlegi gazdasági helyzetben változtatni kell!” – indokolják a döntéseket.

A költségvetés egyensúlyban tartásához a gazdaságossági szempontokat figyelembe véve négy önkormányzati intézmény álláshelyeinek csökkentéséről készült előterjesztés. A művelődési központban, a könyvtárban és a levéltárban összesen hét, a Gazdasági Hivatalban pedig tizeneggyel csökken az engedélyezett álláshelyek száma. Ezzel az önkormányzathoz tartozó intézményeknél a jövőben is biztonsággal lesz megoldható a kötelező feladatok ellátása. A lépéssel éves szinten 45 millió forintot spórol az önkormányzat, ami a kormányzat által elvett pénz alig harmada – olvasható a városházi cikkben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Két győzelemmel javítottak a váci vízipólósok

Hozzáteszik: nem állhat le a szemétszállítás, nem szűnhet meg a város takarítása, működnie kell a távhő- és melegvíz-szolgáltatásnak, a helyi buszközlekedésnek, a polgármesteri hivatalnak intéznie kell a közigazgatási feladatait. Az önkormányzat által foglalkoztatottak a jövőben is biztosítani tudják a feladatok ellátását, a város vezetése pedig továbbra is mindent megtesz, hogy a kormányzati megszorításokból a lehető legkevesebbet érezzék a helyiek.

“Vác Város Önkormányzata igényli a védekezés alatt kifizetett összeget, melyet a kormánynak kellett volna finanszíroznia, és amire most a korábbiaknál is nagyobb szükségünk van. Ezen felül pedig a város fenntartja igényét azon dolgozók bérkiegészítésére, akik önhibájukon kívül kaptak kevesebb bért az elmúlt két hónapban” – írja a városi honlap. ♦

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABB”]

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments