Az iskolaőröknek fegyverük nem lesz, de kényszerítőeszközeik igen

Már szeptembertől iskolaőrség vigyázhat az oktatási intézmények biztonságára, ha a parlament megszavazza a kormány javaslatát. A cél az iskolai erőszak megfékezése. Az iskolaőröknek fegyverük nem lesz, de szükség esetén használhatnak kényszerítő eszközöket. A tervek szerint mintegy 500 oktatási intézményben jelenhetnek meg első körben az iskolaőrök.

Azért kezdeményezte a kormány az iskolaőrség felállítását, mert az utóbbi időben egyre több tanárt, illetve tanulót ért támadás az iskolában. Az esetekről gyakran mobiltelefonnal készített felvételek kerülnek ki a világhálóra, ami a tanárt és a bántalmazottat megalázó helyzetbe hozhatja – hangzott el az M1 Híradójában.

Bicskával támadt osztálytársára egy hatodik osztályos diák tavaly egy óbudai általános iskolában. A fiú a kést csak az időközben kiérkező rendőröknek volt hajlandó átadni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Mentés a Remete-barlangnál

A következő tanévben már nem kell hívni a 112-t, helyben lesz a segítség, ha az Országgyűlés elfogadja a kormány törvényjavaslatát az iskolaőrség felállításáról. A tervek szerint a rendőrség állományába tartozó, kiképzett, arányos kényszerítő eszközök használatára is feljogosított iskolaőrök vigyáznak majd a diákok és a pedagógusok biztonságára.

Kezdetben ötszáz alap- és középfokú köznevelési intézményben lesz iskolaőrség.

„Azon iskolákban fogja megkezdeni működését az iskolaőrség, amely iskolákban erre igény van, és amely iskolákban erre szükség van. Nyilvánvalóan volt egy előzetes tájékozódás és az induló létszám, illetve az a keret, amiben a kormány gondolkozik, az egy ötszáz fős iskolaőrségről szól” – mondta Horváth László miniszterelnöki megbízott.

Az iskolaőrség felállítása mellett a tervek szerint a büntethetőségi korhatárt is csökkentik a tanárokat bántalmazó tanulók esetében. Így – mint például az emberölés, vagy rablás esetén az új BTK hatályba lépése óta – már 12 éves kortól büntethetővé válhatnak az iskolai erőszak elkövetői.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Az iskolaőri rendszer tervezett kialakítása kapcsán Aáry-Tamás Lajos, az oktatási ügyek biztosa azt mondta, két dolog miatt is bántja az elképzelés. Egyrészt jó lenne, ha oktatási kérdésekben az oktatási döntéshozók alkotnának rendeleteket, másrészt a nagyon egyszerű megoldások hasonló esetekben sohasem válnak be, hiszen bonyolult kérdésről van szó, az agresszió nem egy csettintéssel megoldandó probléma.

Ráadásul a rendőrség nagyon jó programokat dolgozott már ki ezen a téren, az iskolarendőr ott van minden intézményben. „Nem kellene még ilyen iskolaőröket bevezetni, vagy ha igen, akkor egy nagy komplex program keretén belül, ahol sok-sok mindenkinek szerepe van. Ha kriminalizáljuk egy kicsit, és átvesszük a tanároktól a nevelés funkcióját, akkor azt gondolom, hogy abból lesznek bajok” – mondta a hivatalvezető egy nyilatkozatban. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments