Gyorshajtás: csak az autópályán kell jól látható helyre tenni a traffipaxot

Nem sok jóra számíthat, aki egy traffipax szabálytalan elhelyezésére hivatkozva szeretne kibújni a bírságolás alól. A D.A.S. Jogszerviz szerint gyorshajtási bírság kézbesítése után sokszor felmerülő kérdés az autósok részéről, hogy egyáltalán hol és hogyan helyezhet el traffipaxot a rendőrség. Aki esetleg a sebességmérő műszer szabálytalan elhelyezésére kívánna hivatkozni, jó, ha tudja: szinte kizárt, hogy ez az érv sikerre vezetne.

Kevés jogszabály foglalkozik a kérdéssel, sőt igazából nincs is konkrét jogszabályi rendelkezés a traffipaxok elhelyezésére vonatkozóan. A KRESZ elszórtan tartalmaz arra vonatkozó rendelkezést, hogy a közúti forgalmat ellenőrző – így akár sebességet is mérő – járművel hol lehet megállni, azt hogyan lehet elhelyezni – derül ki az origo.hu cikkéből.

Ezen szabályok értelmében a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezést és azt a járművet, amelyben a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezés üzemel, a közúton úgy kell elhelyezni, hogy a gyalogos- és járműforgalmat indokolatlan mértékben ne akadályozza.Ezek a járművek a járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is állhatnak, ahol a járművek megállása vagy várakozása tilos.

További szabály, hogy ha az adott jármű a forgalmat ellenőrzi, akkor az autópálya és az autóút leállósávjában megállhat. A leállósávon álló, a forgalmat ellenőrző járművet úgy kell elhelyezni, hogy az kellő távolságból észlelhető legyen.

Semmi nem tiltja azt, hogy a traffipaxot a rendőrök magánúton, magánterületen helyezzék el, hiszen a szabályok csak azt rögzítik, hogy közúton miként kell azt elhelyezni. Szintén fontos következtetés, hogy csak az autópályák, autóutak leállósávja esetében kell úgy elhelyezni a forgalmat ellenőrző járművet, hogy az észlelhető legyen, más helyen történő méréskor nincs ilyen kötelezettsége a rendőrségnek.

A rendőrség szinte bárhol, bármikor ellenőrizheti, hogy a KRESZ szabályait betartjuk-e, így az esetek túlnyomó többségében szinte biztos, hogy nem kerülhető el a bírság megfizetése a szabálytalan elhelyezésre hivatkozással. ♦

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments