Mokánszky Zoltán szerint három határozat jogsértő, Ferjancsics László szerint ez valótlanság

Még a januári testületi ülésen fogadtak el három olyan határozatot, amely Mokánszky Zoltán (Fidesz-KDNP) szerint az ő lejáratásáról szólt. A Pest megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti főosztálya most megállapította, hogy jogsértő volt mindhárom javaslat – mondta a képviselő egy sajtótájékoztató keretében.

„A főosztály szerint a képviselőtestület a határozathozatal során megsértette a rendeltetésszerű joggyakorlás előírásait, mely előírás minden önkormányzati szereplőt arra kötelez, hogy a számára törvényben biztosított jogosultságokat csak az eredeti céljaival összhangban alkalmazza. Ennek a követelménynek a képviselőtestület döntéshozatala során is érvényesülnie kell. Az osztály megállapította, hogy a képviselőtestületi határozat felelőseként képviselő nem jelölhető meg, ennek következtében a törvényességi és felügyeleti főosztály Vác város polgármestere felé törvényességi felügyeleti eszközzel élt” – olvasott fel egy részletet a levélből Mokánszky Zoltán.

Szerinte a város jegyzőjétől elvárható lenne, hogy csak olyan döntésekben működjön közre, amelyek a törvényi előírásoknak megfelelnek. Úgy gondolja, hogy az ellenzéki képviselőket lejáratja az általa szivárvány koalíciónak nevezett többség.

„A politikai korrektség egy ismeretlen fogalom számukra. Felhívom a szivárvány koalíció figyelmét, hogy hagyják abba ellenfeleik lejáratását és váltsák be azon ígéreteiket, amelyek a választási időszakban tettek” – hangsúlyozta.

A városháza nevében az elhangzottakra Ferjancsics László (Együtt Vácért) alpolgármester reagált. Szerinte valótlant állít, aki arról beszél, hogy a kormányhivatal esetleg a polgármestert kötelezte volna valamire. A valóság az, hogy a jegyzőt tájékoztatták szakmai álláspontjukról, mely azonban nem tekinthető kötelező jogi iránymutatásnak. Emlékeztetett: a képviselőtestület arra is felszólította a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy kérjen bocsánatot a váci polgároktól amiatt, mert felesleges kiadásnak nevezte a főtér átépítése előtti régészeti feltárást. Ha Mokánszky Zoltánra hallgatott volna 2004-ben a képviselők többsége, akkor bizony nem tárták volna fel a Szent Mihály templomot, így ma nem lennének kiállítva a fellelt tárgyak és a város múltjának egy részét homály fedné. A volt alpolgármester attól függetlenül tartozik emiatt bocsánatkéréssel, hogy őt erre a képviselőtestület kötelezheti-e, vagy sem, illetve, hogy ezen határozatban mást kellett-e volna a végrehajtónál megjelölni. A képviselőtestület kérte őt, ám Mokánszky Zoltán azóta sem szolgáltatott válaszokat deákvári elmaradt fejlesztésre és felújításra vonatkozóan.

„De nem csak a bocsánatkérésre és válaszokra várnak a váciak, hanem arra is, hogy Mokánszky Zoltán visszafizesse azt az általa felvett milliós nagyságrendű összeget, melyet a felügyelő bizottsági tagsága során törvénytelenül tett zsebre. Mert a váci költségvetésnek ezekre a pénzekre is szüksége lenne az elvonások miatti nehéz gazdasági helyzetben. Amit csak tetéz Mokánszky úr alpolgármesterségének öröksége: a többszázmilliós tartozásállomány és ki nem fizetett számlák, melyek önmagukban is rendkívül komoly terhet rónak a költségvetésre.

Igaz, ezek a szekrényből kidőlő csontvázak viszont – ellentétben a volt alpolgármesterrel – nem részesültek közpénzes luxusrepülős Japán utazásban…” – reagált az alpolgármester. ♦

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments