Sétahajókat állítottak forgalomba a vonatok pótlására Zebegény és Nagymaros között

Több ezer köbméternyi homokot, sarat és követ sodort magával a lezúduló eső Nagymaros és Zebegény között a Dömösi átkelésnél múlt héten csütörtökön, ellehetetlenítve így először a vasúti, majd az autós közlekedést is. A helyszínen tartott sajtótájékoztatót hétfőn Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője, aki bejelentette a két település között hajóközlekedés indult a Dunán.

„Nagyon széleskörű összefogás jött létre azonnal. A polgármesterek, a járási hivatal, a MÁV, a közút, a rendőrség és minden érintett részéről, amelyet köszönünk nekik. Ahogy látható az úton már hordalék nincsen, az esővíz elvezetőkből zajlik most a hordalék elszállítása. A közlekedés megnyitása is csak szakaszosan várható. Először a bicikli út, majd a fél útpálya megnyitása fog megtörténni. A vasúti sínek egyik fele jobban, a másik kevésbé rongálódott meg van, ahol teljes újjáépítést igényel. A vasúti sínek Duna felöli része lesz majd utoljára megnyitva” – mondta a helyszínen a képviselő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a támfalat minden tavasszal megvizsgálják, hogy mennyi mozgó rész van. Ezt a szakemberek elszállítják, most azonban a sok esőzés hatására indult meg a partfal.

A hétvégén azon dolgoztak, hogy egy alternatív közlekedési formát is tudjanak garantálni a buszos közlekedés mellett, így a mai naptól a MAHART-tal együttműködve vonatpótló hajókat állítottak forgalomba, amelyek harminc-negyven perces menetidővel járnak, Zebegény és Nagymaros között óránként. A hajók reggeltől estig ingyen szállítják az utasokat és a kerékpárosokat is.

„Szeretném megköszönni a MAHART-nak, a Volánbusznak és a MÁV-nak is az együttműködését, és köszönjük a Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, hogy a mentesítő hajók költségét is fedezi, ezáltal is az emberek munkába jutását és hazajutását segítve.”

Spányik Gábor, a MAHART PASSNAVE ügyvezetője a helyszínen azt mondta: a hajók óránként indulnak és 250 fő szállítására alkalmasak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

„A turistahajóinkat állítottuk be erre a feladatra, amivel azt gondoljuk, hogy időben és versenyképesen tudjuk szállítani az utasokat Zebegény és Nagymaros között. a járatok a vonatok menetrendjéhez vannak igazítva. Rugalmasak vagyunk, ha kell akkor további hajókat is forgalomba tudunk állítani az utasok szállítására. Remélhetőleg a turisták is ki fogják használni a lehetőséget” – mondta.

A MÁV közleménye szerint a hajójáratok Nagymarosról 7 órától 22 óráig, minden óra 05-kor indulnak, Zebegénybe 7:40-től 22:40-ig, minden óra 45-kor érkeznek meg. Zebegényből 5:20-tól 19:20-ig, minden óra 30-kor indulnak, Nagymarosra 5:50-től 19:50-ig, minden egész órakor érkeznek. Nagymarosra 30 perc, Zebegény felé 40 perc a menetidő. A hajók légkondicionáltak, 250 fő utazására alkalmasak.

A hajókat nem csak bérlettel, vagy menetjeggyel lehet igénybe venni, hanem csak a két település, Nagymaros és Zebegény közötti utazásra is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

Akik inkább busszal közlekednének, azoknak arra kell felkészülniük, hogy kerülőútvonalon járnak a 12-es főút lezárása miatt. A menetidejük irányonként általában 40-60 perc ezen a szakaszon, de a közúti torlódások miatt esetenként ennél hosszabb is lehet. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments