Szlovák nyelvtanfolyam: sikereikről számoltak be a tanulók

Már évek óta nagy népszerűségnek örvend nem csak a váciak körében a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett ingyenes nyelvi kurzus. A képzések minden év szeptemberében indulnak és nyár beköszönte előtt érnek véget. Idén kissé rendhagyóra sikerült a záró számonkérés, hiszen itt is a digitális tér nyújtotta lehetőségekkel éltek.

Múlt héten csütörtökön a Váci Curia Borház és Borgyűjtemény udvarán gyűltek össze néhányan, a tanfolyamon résztvevők közül, hogy köszönetüket fejezzék ki az önkormányzatnak és Pae Dr. Bc Martina Pillingová nyelvtanárnak.

A maroknyi csapatot dr. Alt Gyula elnök először szlovákul köszöntötte. Elmondta: úgy tudja, mindenki nagyon meg volt elégedve a képzéssel. Köszönetet mondott a türelemért a tanárnőnek, aki mindenben segített a tanulókat.

„Örülök, hogy ilyen sokan befejezték a képzést. Ajánlom mindenkinek, hogy ne hagyja abba a szlovák nyelv tanulását, hanem hallgasson rádiót, nézzen tévét” – biztatta a jelenlévőket az elnök. Hozzátette: ha olyan lesz a helyzet, akkor szeptemberben folytatódik majd a tanfolyam. Arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre lesz népszámlálás és aki közel érzi magához ezt a nyelvet, az ezt jelölje meg majd.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Miért is kezdtek bele?

A jelenlévők elmondták: többségük azért kezdte el a szlovák nyelv tanulását, mert gyakran járnak külföldre, ahol szerették volna megértetni magukat.

„Rendszeresen járok túrázni Szlovákiába, de főleg Horvátországban használom a szlovák nyelvet, sőt Szlovéniában is megértettem magamat. Sokkal barátságosabbak is így az emberrel.”

Egy másikuk arról beszélt, hogy őt nagyon zavarta, hogy Kassa főterén az egyik étteremben a pincér saját magán mutogatta el a sertés részeit, ekkor döntött amellett, hogy megtanul szlovákul.

„Nagyon kedvesek a szlovák emberek, de nem nagyon beszélnek nyelveket. Ezért kezdtem el én, az ő nyelvüket tanulni” – mondja.

„Félig szlovák származású a családom, egyrészt ezért, másrészt pedig azért kezdtem el szlovák nyelvet tanulni, mert szeretem magamat tovább képezni. Emellett pedig nagyon fontos, hogy értékelik, ha az ő nyelvükön szólalunk meg.”.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

„Zavart, hogy nem értek szót a szomszédommal” – mondta viccelődve a másik résztvevő. „Nagy élmény volt számomra, hogy egy egyházi kirándulás alkalmával csak én értettem szót a szlovák lakókkal.”

„Tíz éves koromig Nógrádon nevelkedtem, így tót passzív nyelvtudásom volt, ezt szerettem volna felfrissíteni.”

Mindegy ki, miért kezdte el tanulni a nyelvet abban mind egyetértettek, hogy folytatni is szeretnék, ezért bíznak a szeptemberi indulásban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments