Trianon 100: az összetartozásra figyelmeztet a szomorú évforduló

A még jelenlévő járványveszély miatt részben rendhagyó módon emlékezett meg városunk a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról. A megemlékezés részben az online térben zajlott. Az ES TV június 4-én este hattól internetes oldalán, majd nyolc óra után televíziós adásában vetítette le azt az összeállítást, melyben Matkovich Ilona megemlékező szavai után Vác, Trianon 100 címmel online riportsorozatot tekinthettek meg az érdeklődők. A műsor Vác Város Önkormányzat Facebook oldalán található videó segítségével bármikor elérhető.

Csütörtök estétől online történelmi kvízjátékra invitálják a polgárokat. A kvízjáték szombat 20 óráig, online tölthető ki a Madách Imre Művelődési Központ közreműködésével – hívja fel a figyelmet a városháza honlapja.

A központi megemlékezés valós időben csütörtökön fél ötkor a város harangjainak zúgásával indult. A Himnusz közös eléneklése után Oláh Gellért tolmácsolásában Sajó Sándor Magyarnak lenni című verse hangzott fel, majd dr. Varga Lajos emlékbeszéde következett. A segédpüspök felidézve az évszázada történteket, elsősorban annak egyházi és a magyar embereket érintő következményeiről beszélt. Mint mondta: mind a hazánk területén maradókat, mind az elcsatolt részek magyarjait sokkolta a diktatórikus szerződés tartalma. Beszédének végén felhívta a figyelmet arra, hogy a testvéri összetartozás gondolatától vezetve mindenkivel békességben kell élnünk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Ez követően előbb a város vezetői, majd a pártok, szervezetek képviselői mellett az emlékidéző és tisztelgő esemény nagyszámú résztvevője helyezett el koszorút, virágot, mécsest az Ereklyés Országzászlónál, végül a Szózat eléneklése zárta a méltóságteljes váci megemlékezést.

A megemlékezéssorozathoz kapcsolódóan a főtéri elefántos „kék házban” Trianon 100 emlékhelyet is kialakított a Tragor Ignác Múzeum. A kiállított dokumentumok ma és vasárnap 10-től 18 óráig tekinthetők meg. ♦

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments