Újabb polgármesteri döntések: új vezető a városfejlesztő cég élén

Újabb fontos döntések születtek, még ezúttal is a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján, a veszélyhelyzetre tekintettel rendeletmódosításokról és különböző előterjesztésekhez benyújtott határozati javaslatokról döntött Matkovich Ilona polgármester.

Ahogyan korábban is, a döntések meghozatala előtt Matkovich Ilona ezúttal is kikérte a képviselőtestület és a bizottságok tagjainak javaslatait, véleményét. Bár ennek megtételére egy teljes hétvége rendelkezésre állt, az ellenzéki képviselők közül senki sem élt a lehetőséggel.

A következőkben a polgármester hétfői határozatai közül a fontosabbakról adunk összefoglalót a vac.hu-n megjelent közleményt ismertetve.

Személyi kérdések

Mostanáig egy személy látta el a Váci Városfejlesztő Kft. és a Váci Sport Kft. ügyvezetői feladatkörét. Mivel Zábó Edina lemondott az előbbiről, az ő ügyvezetősége közös megegyezéssel megszűnik. Ennek része, hogy számára nem jár egyetlen hónap plusz kifizetés sem. Emlékezetes, hogy az előző képviselőtestület alatt a Városfejlesztő Kft éléről távozó ügyvezetők milliós lelépési pénzeket kaptak. A cég új ügyvezetője dr. Varga Borbála jogász lett, aki eddig a városi cég vagyonhasznosítási részlegvezetőjeként dolgozott.

Mint ismeretes, a kormány a járványra hivatkozva jelentős elvonásokkal sújtotta az önkormányzatokat. Miután a koronavírus elleni védekezésre sem kapott egyetlen forintot sem eddig az önkormányzat – ráadásul jelentősen csökken az iparűzési adóbevétele és komoly engedményeket adott a város a tulajdonában álló helyiségek bérlőinek is –, álláshelyek megszüntetéséről született döntés. A közművelődési intézmények és a konyhák további zavartalan működését és a gazdaságosságot szem előtt tartva így is csupán az elvont gépjárműadó bevétel mintegy harmadát tudja megspórolni a város.

Komoly bérletidíj engedmények

Szinte minden, sportcsarnokot használó egyesület kérelmet nyújtott be a bérleti díj csökkentésére. Ezek döntő többségére rá is bólintott a városvezetés. Például a helyi élsport zászlóshajója, a Váci NKSE a csarnok korábbi bérleti díjának csupán kevesebb, mint kétharmadát kell, hogy fizesse, ráadásul az egyéb intézményi szolgáltatás és az edzőterem térítésmentes lesz számára.

Ismét bőven érkeztek díjcsökkentési kérelmek a nehéz anyagi helyzetbe jutó, önkormányzati tulajdonú helyiségeket bérlő vállalkozásoktól. Mint a korábbi hónapokban, ezúttal is részbérleti díjakat, időleges kedvezményeket kapnak azok, akik a veszélyhelyzet előtt nem halmoztak fel tartozást a város felé.

Szervezeti módosítások

Mivel a jövőben a térfelszíni parkolással kapcsolatos teendőket a Váci Városfejlesztő Kft-től átveszi a közterület-felügyelet, az ezzel kapcsolatos szerződéseket, hatásköri meghatározásokat, szervezeti és működési szabályzatokat módosítani kellett.

A színház alapító okiratán át kellett vezetni a felügyelő bizottságban történt személyi változást – mint beszámoltunk róla, a könyvelői teendőket ellátó cégvezető Bán Márta helyére Tótváradi-Nagy Bence került. A polgármesteri hivatal fejlesztési osztálya pedig átvette a beszerzési munkacsoport és a közbeszerzési munkacsoport munkájának segítését szolgáló feladatokat.

Az önkormányzat szabályzata is módosult, a közlekedési munkacsoporton kívül a bizottsági munkát hamarosan a környezetvédelmi munkacsoport is segíteni fogja.

További jelentős döntések

Természetesen ezúttal is egy sor lakás- és ingatlanügyben született döntés. Az előbbivel összefüggésben újabb olyan önkormányzati lépés történt, amely előmozdítja a tervezett új rendelőintézet megvalósítását. Emlékezetes, hogy a 2017-es kormányhatározatot követően két éven keresztül az előző önkormányzat idején nem sok történt az ügyben. Ezen változtatva az önkormányzat új vezetése megkötötte a szükséges tervezői szerződést, sürgette a dokumentáció elkészültét.

Most pedig négy döntés született: egy út átsorolása forgalomképes vagyonba, kiemelt fejlesztési övezetté nyilvánítások, új sétány ingyenes átvétele tulajdonba és földrészlet átminősítése.

Ingatlanügyi döntésekhez tartozott az önkormányzathoz idén visszakerült „elefántos ház” kérdésköre is, mely komplexum egy része a művelődési központhoz fog tartozni, a Sajdik gyűjtemény is itt kerül majd elhelyezésre.

Teljessé vált az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok elmúlt évi mérlegének és 2020-as üzleti tervének elfogadási sorozata és a polgármester jóváhagyta a Váci Városfejlesztő Kft. és a vele egységes szabályrendszer alapján működő cégek áprilisi munkájáról benyújtott beszámolót is.

Minimális (egyhetes) időtartamra és nem minden intézményre vonatkozóan lett jóváhagyva a bölcsődék és óvodák nyári leállása. Döntés született arról is, hogy a város több területén további hulladékgyűjtő és kutyapiszok tároló edények kerülnek kihelyezésre.

Határozatok a nem nyilvános előterjesztésekről

Lakásügyek és fellebbezés elbírálása mellett két kitüntetésről is született döntés. A Vác Város Közszolgálatáért elismerést idén Tumbász Andrásné, az ellenőrzési osztály munkatársa kapja, míg a Vác Város Egészségügyéért kitüntető címet Nagy Magdolna körzeti nővér érdemelte ki.

A tervek szerint a július 15-re tervezett képviselőtestületi ülés a veszélyhelyzet eltörlésével újra a korábbi körülmények között kerül megtartásra, illetve ezen a napon lesz 17 órától a közmeghallgatás is a városházán. ♦

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments