Uniós figyelmeztetés: a járvány második hulláma heteken belül megkezdődhet

Fokozott ellenőrzésre van szükség, hogy a tagállami egészségügyi rendszereket ne érje váratlanul a járvány újbóli erőre kapása – mondta az egészségügyért felelős uniós biztos. Közben 7,6 millióra nőtt a fertőzöttek száma világszerte, az áldozatoké pedig meghaladta a 426 ezret. Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek videóértekezletén arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány nem ért még véget, továbbra is ébernek kell maradni, folytatni kell a teszteléseket, valamint a fertőzéses esetek nyomon követését a közegészségügyi kockázatok elkerülése érdekében.

A biztos – az Európai Betegség és Járványmegelőzési Központ előrejelzéseire utalva – elmondta, hogy a járvány első hulláma túl van a tetőzésen szinte minden tagállamban, de a második szakasz már a következő hetekben megkezdődhet. Fokozott ellenőrzésre van szükség tehát, hogy a tagállami egészségügyi rendszereket ne érje váratlanul a járvány újbóli erőre kapása.

Kiriákidész bejelentette azt is, hogy a tagállamok „túlnyomórészt” támogatják az Európai Bizottság azon elképzelését, hogy a testület koronavírus elleni, „hatékonynak tűnő” oltóanyagokat vásárolhasson előzetesen gyógyszeripari vállalatoktól, amelyet, az unió vészhelyzeti, 2,4 milliárd eurós költségvetéséből finanszíroznának. A bizottság a nyílt közbeszerzési pályázatokon kiválasztott gyártóknak a költségek jelentős részét előre kifizetné, azzal a megkötéssel, hogy a termelő biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A kutyáknak a legnagyobb álma szerető családban élni

Friss hír, hogy újra nagyobb számban nő a koronavírus-fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, aminek okát a járványügyi szakemberek a lazuló fegyelemben látják. ♦

[frontpage_news widget=”48959″ name=”A LEGFRISSEBB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments