Vigyázzunk a céklával, ne adjuk csecsemőknek, még főzve sem

Sajnos minden év őszi-téli, kora tavaszi időszakában előfordul, hogy súlyos, cianotikus tünetekkel járó nitrátmérgezéssel, életveszélyes állapotban kórházba kerül egy-egy csecsemő. Ebben a korban a nitrátmérgezést a házi készítésű sárgarépapüré és a főtt cékla, pontosabban az elkészített cékla és sárgarépa lében a hűtéssel sem megakadályozható,1-2 napos tárolás alatt feldúsuló nitrát jelenléte okozza. A nitrátmérgezés felnőtteknél nagyon ritka. A nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemők azért veszélyeztetettek, mert szervezetükben még fejletlen a nitrátlebontó enzim,  amely csak három éves korra fejlődik ki teljesen.

A megbetegedést methaemoglobinémiának nevezi a szakirodalom. A mérgezés következtében a nitrát a vérben lévő haemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigénszállító feladatát, ezért oxigénhiány jön létre. A tünetek jellegzetesek: a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé (cianotikussá) válik, amit légzési nehézség kísér. Súlyosabb esetben, azonnali orvosi beavatkozás nélkül a kórkép fulladásos halállal végződhet.

A nitrát a csecsemők szervezetébe magas nitráttartalmú (ásott kutas) ivóvíz fogyasztással is bejuthat, ezért van szerepe csecsemők esetében a közüzemi vízellátásnak, mert a vezetékes víz, akárcsak a bébiételek, nitráttartalma szigorúan és rendszeresen ellenőrzött.

Az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról szóló 1881/2006/EK rendeletben az élelmiszeripar által előállított bébiételek esetében 200 mg/kg nitrát határérték került meghatározásra. A jogszabályban leveles zöldségekre (saláta, spenót) megállapított határértékek 2000 és 4500 mg/kg közöttiek, céklára nincs határérték megállapítva.

A NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság felmérő vizsgálatot végzett nyers cékla és sárgarépa nitráttartalmának meghatározására. Az eredmények azt mutatják, hogy a cékla nitráttartalma nem elhanyagolható, ezért csecsemők számára még frissen készítve sem ajánlott! A nitráttartalom növekedését a hűtve tárolással nem lehet megakadályozni!

A megelőzésben fontos a szülői gondosság és a védőnők felvilágosító szerepe. ♦

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABB”]