A besurranó tolvaj egy perc alatt mindent összepakol, amit csak elér

A kellemes idő beköszöntével minden évben megnő az úgynevezett besurranásos lopások száma. Az emberek örömmel engedik be a napsugarakat lakásukba, élvezik a kerti munkát, s utána a jól megérdemelt pihenést egy fa árnyékában. Szívesen beszélgetnek szomszédaikkal, barátaikkal a jó levegőn. De mit kell tudnunk a besurranókról? És hogyan előzhetjük meg a bajt? Ehhez adnak tanácsokat a rendőrök.

A besurranók a betörőkkel ellentétben nem feszegetnek zárakat, nem törnek be ablaküvegeket, és nem figyelik meg sokáig acélpontul kiszemelt helyeket. Általában egyedül dolgoznak és akár fényes nappal is beosonnak a házakba, lakásokba, könnyen és gyorsan megszerezhető értékeket lopnak el. Az esetek nagy részében alig egy percet tartózkodnak az épületben. Ha éjszaka jutnak be a házba, akár még a hálószobában is megfordulhatnak, míg a lakók alszanak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Rács mögött a szüleit és nagyapját terrorizáló férfi

Ahhoz, hogy megelőzzék a besurranásokat, az alábbi bűnmegelőzési szabályok betartását javasolják.

Amennyiben otthon tartózkodnak, napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévét néznek, pihennek, a tolvaj észrevétlenül magával viheti a bejárati ajtó közelében található értékeket. A zsákmány többnyire táska, személyes iratokkal, készpénzzel, látható helyen hagyott telefon, ékszer. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.

Ha csak rövid időre hagyják el otthonukat – vendég kikísérése, vagy ismerőssel váltanak pár szót – minden esetben zárják be az ajtót, ablakot, kaput! Szellőztetéskor is legyenek óvatosak! A szúnyogháló nem véd meg a tolvajtól! Ne hagyják tárva-nyitva az ablakot, ha nem tartózkodnak a szobában! Elég egy pillanat, és a tolvaj már bent is van a lakásban, és viszi, amit ér, és értékesnek talál. Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakokra is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Rács mögött a szüleit és nagyapját terrorizáló férfi

A keretes házban lakók se felejtsék el, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a ház mögötti kertben dolgoznak vagy pihennek, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonukba, és észrevétlenül eltűnhet értékeikkel. Ne felejtsék: alakalom szüli a tolvajt!

A könnyelműségükkel ne segítsék hozzá az elkövetőket a könnyű zsákmányhoz. Egy kis odafigyeléssel megóvhatják magukat az áldozattá válás kellemetlen, bosszantó következményeitől!

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments