A Magyar Narancs nyomozott az illegális váci sittlerakás ügyében

Valami bűzlik Vácon: százmilliós szeméthegy éktelenkedik a város szélén címmel közöl a Magyar Narancs egy, városunkkal foglalkozó cikket. „Ellentmondásos, lezárt nyomozás, feltételezett politikai befolyás és egy vasúti felújítás. Az ügy még 2013-14 környékén robbant ki, azóta nincs gazdája az illegálisan lerakott hulladéknak. Az ügyészség is eljárást kezdeményezett” – vezetik fel az írást.

Csak gyűlik és gyűlik Vác külterületén az illegális hulladék, amelynek felszámolása óriási költségeket emészthet fel. A szennyezés jócskán az előző városvezetés ideje alatt kezdődött. Noha voltak és vannak is eljárások, a szemét rejtélye továbbra is megoldatlan. A Magyar Narancs ezen a héten a körülbelül 6 éve tartó ügynek járt utána.

„»A Vác külterületén található ingatlanon elhelyezett hulladék elszállításának költsége az előzetes felmérések alapján 100–150 millió forint összegre rúg, amely olyan mértékű, hogy annak előteremtése komoly gazdasági előkészületeket, illetve pénzügyi csoportosításokat követel meg. A hivatkozott költségtétel a társaság 2020. évre vonatkozó elfogadott költségvetésében nem szerepel, arra elkülönített összeg jelenleg nincs, de a hatósági kötelezés teljesítésével még nem esett késedelembe a társaság« – fogalmazott a lapnak küldött válaszlevelében Zábó Edina, a Váci Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója, aki azóta távozott posztjáról.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A Pest Megyei Főügyészség nevében Jagusztin Tamás helyettes szóvivő arról tájékoztatta a Magyar Narancsot, hogy 2020. május 15-én eljárást kezdeményeztek az illetékes területi környezetvédelmi hatóságnál.

2013 és 2015 között a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül megújult Vác vasútállomása, amit 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból finanszíroztak 14,8 milliárd forint értékben – egyes feltételezések szerint a beruházásból származó bontási hulladék is található a területen. Az üggyel foglalkozó több forrás is megerősítette, valóban lehet a helyszínen ilyen hulladék, mert könnyen felismerhető darabok (padozatból, tetőzetből) is találhatók a helyszínen.

Egy ekkora fejlesztésnél nagyot szakíthat az a vállalkozás, amelyik a hulladékot nem a hivatalos lerakóba helyezi el: egy megkérdezett szakértő szerint nem a szállítás költsége nagy, a deponálásért és amennyiben veszélyes hulladékról van szó, az ártalmatlanításért kell igazán sokat fizetni. Ha mondjuk 300 millió forintba kerül egy beruházás során a törmelék kezelése, akkor akár 250 milliót is meg lehet fogni a nem rendeltetésszerű elhelyezéssel”.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

„Ha kíváncsi arra, hogy mi köze az egész ügynek egy lovardához, mit szól a város előző polgármestere és alpolgármestere, valamint a beruházást lebonyolító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a dologhoz, kik lehetnek az érintettek, illetve milyen ellentmondásokra bukkantunk a különböző nyomozati anyagokban, akkor feltétlen vegye meg a friss Magyar Narancsot, vagy akár elő is fizethet rá” – ajánlja a szerkesztőség a cikket az olvasók figyelmébe. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments