A szentmisét a váci megyés püspök celebrálja Porciunkula ünnepe alkalmából

Az idősek, betegek és szociális ellátásban részesülők búcsúját tartják hétfőn a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen – közölte a búcsújáróhely sajtófőnöke az MTI-vel. Kerekes-Dancsok Regina csütörtökön elmondta: a szentmisét Marton Zsolt váci megyés püspök celebrálja Porciunkula ünnepe alkalmából.

Reggel nyolc órakor kezdődik a csoportok fogadása és a gyóntatás, a szentmise és az énekes Mária-köszöntő után 11 órakor tartják az ünnepi szentmisét. A katolikus zarándokok a szentmise során felvehetik a betegek kenetének szentségét. A búcsún – tekintettel a Covid-19 járványügyi helyzetre – kötelező a szájmaszk viselése.

A Porciunkula-búcsú a Porciunkula-kápolna felszentelésének emléknapja, a ferences rend ünnepe augusztus 2-án. A VI. században Assisi közelében épült romos kápolnát Assisi Szent Ferenc állította helyre 1207-1208-ban. A templom fontos szerepet töltött be életében, ott is halt meg 1226-ban. Szent Ferenc 1216-ban kérte III. Honóriusz pápától a Porciunkula-búcsú kiváltságát a kápolna felszentelésének emléknapjára. E szerint augusztus 1-jén déltől másnap estig részesült teljes búcsúban az, aki felkereste a kápolnát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Később fokozatosan a világ minden ferences templomában elnyerhetővé vált a búcsú az ünnepen. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments