Bővíti nyári járatait a Mahart a Dunakanyarban, jövőre Vác is bekapcsolódhat

A Nagymaros és Zebegény közötti vonatpótló hajójárat olyan népszerű lett, hogy a Mahart úgy döntött, új körjáratot indít – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön a nagymarosi kikötőben tartott sajtótájékoztatón. Rétvári Bence úgy fogalmazott: a Dunakanyarnak végre saját hajójárata lett.

Az államtitkár, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője emlékeztetett: június 17-én két ütemben nagy mennyiségű víz zúdult le, amely 6 ezer köbméter hordalékkal borította el a vasúti síneket és a közutat. A MÁV leállította a vonatforgalmat. Az utazás, elsősorban a munkába járók segítéséért a Mahart vonatpótló hajójáratot indított Nagymaros és Zebegény között.

Mivel a járat nagyon népszerű lett, a Mahart úgy döntött, hogy új hajójáratot indít: a hop on – hop off körjárattal, amely július 3-án indult el, a Visegrád – Nagymaros – Zebegény – Dömös – Nagymaros – Visegrád vonalon lehet hajózni napijegy váltásával, azaz az utat meg lehet szakítani és a nap folyamán bármikor lehet folytatni – mondta Rétvári Bence. A jegyek személyenként 500 forintba, a kerékpárszállítás 200 forintba kerül, hasznos információkat a Helló, Dunakanyar civil oldalon lehet találni – fűzte hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Spányik Gábor, a Mahart ügyvezetője közölte: a hop on – hop off körjárat a dunakanyari településeket kívánja összekötni. Az elmúlt hétvége három napja alatt csaknem 2500 utas használta a járatot, hétköznap pedig egy járaton az átlagos utasszám 200 fölött volt. Ezért a jövő héttől napi két hajójárat közlekedik keddtől csütörtökig, de hétvégén – és szükség esetén hét közben is – három hajó is forgalomba állhat. Ez az utasok egymás közötti távolságtartását is szolgálja – mondta a koronavírus-fertőzés megelőzésére utalva. A hajókon már teljes kiszolgálást tudnak nyújtani, büfé is várja az utasokat.

A Mahart vezetője beszélt arról is, hogy már folyik a következő időszak tervezése is és a Dunakanyarban újabb kedvező változások várhatók. A Váci Napló érdeklődésére Spányik Gábor elmondta: 2021-ben Vácot is szeretnék bekapcsolni a térségi nyári szezoni hajózásba.   

A sajtótájékoztatón Nyiszter Tamás, a MÁV beruházási vezérigazgató-helyettese bejelentette: hétfőtől, július 13-ától egy vágányon már közlekedhetnek a vonatok Nagymaros és Szob között. Elmondta: várhatóan a nyár végére fejeződik be a közúthoz közelebbi vágányzat helyreállítása, a rézsűt megtámasztó támfalak megépítése, hogy azon a sínpáron is megindulhasson a vonatközlekedés. Július 13-án a nemzetközi forgalom is megindul, néhány járat azonban 14-étől közlekedik – tette hozzá. (Erről részletesen itt írunk, közölve a módosított menetrend legfontosabb részletei is.)

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az eseményen arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány az utazási, nyaralási terveket is megváltoztatta, sokan választhatják a belföldi úti célokat. Azt mondta: míg Magyarországon folyamatosan csökken a fertőzöttek száma, a szomszédos országokban más a helyzet. Kiemelte, a belföldi utazások biztonságosak, és erre hívja fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség kampánya is. A turisztikai ágazatban mintegy 400 ezer család megélhetésére van közvetve vagy közvetlen hatással a járvány miatt kialakult helyzet – tette hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

A kormány meghozta a szükséges intézkedéseket, de a magyarok is sokat tehetnek azért, hogy a hazai turizmus minél hamarabb visszakapja lendületét – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments