Csökkentenék a bérlakások számát, jelentősen nőhet a vételár-kedvezmény

Lehetőséget nyújtana Vác városa az önkormányzati bérlakások régebbi bérlőinek az ingatlan megvásárlására. A testület szerdán tárgyalja azt az előterjesztést, amely lehetővé tenné, hogy az évek óta tisztességesen fizető bérlők jelentős kedvezménnyel vásárolják meg bérlakásukat – számol be a tervről a város Facebook oldala.

A rendeletmódosítás azokat a lakásbérlőket érintené, akik legalább öt éve élnek önkormányzati ingatlanban, azaz még a korábbi városvezetések alatt szereztek jogosultságot. A mai városvezetés ezzel a szigorítással azt küszöbölné ki, hogy valaki a jelentős vételár-kedvezmény érdekében először bérlővé akarjon válni, majd szinte rögtön megvásárolhassa a lakást, azaz visszaéljen a lehetőségekkel.

A város tulajdonában több, mint 400 bérlakás van, ami jóval magasabb szám, mint a hasonló nagyságú településeké. Tolna megye székhelyén, Szekszárdon például 318 ilyen ingatlan volt a 2019-es adatok alapján. De, például Rétságon a tízet, Szécsényben az ötvenet sem éri el az ilyen lakások száma, míg Dunakeszin, Szentendrén, Gödön és Gödöllőn is sokkal kevesebb önkormányzati lakás van, mint Vácon.

A váci önkormányzat a kilencvenes évek elején sok száz lakást értékesített a bérlőknek, most főleg azok jelentkezését várják, akik akkor valamiért nem éltek a lehetőséggel. A tervezett szabályok szerint, ha egy összegben vásárolja meg valaki a bérleményét (akár hitelből), akkor összesen 35 % vételár-kedvezményben részesülhet, vagy pedig élhet a 15 éves kamatmentes törlesztés lehetőségével is, ebben az esetben 10 % kedvezményt vehet igénybe.

Lakásügyek: újabb elhanyagolt terület

A lakásállományt az új vezetés megdöbbentő állapotban találta a tavaly októberi megválasztása után; több ingatlan jelentősen leromlott állapotba került az évek alatt. Ráadásul, a bérlők által felhalmozott, több mint 80 millió forintnyi tartozás az állomány közel harmadát terheli, miközben a kilakoltatásokat esetenként kilenc éves késéssel, csupán a leváltása előtt nem sokkal indította el a régi vezetés.

Volt olyan lakó, aki 2007 óta nem fizetett az önkormányzatnak mégis a lakásban maradhatott, pedig egy szociális bérlakás esetében az összeg jóval alacsonyabb – legfeljebb 15 ezer forint -, mint a piaci díj. De, vannak 2-5 ezer forintos havi bérleti díjak is. A legnagyobb adós 3 millió forint feletti összeggel tartozott év elején a városnak. Ezek a be nem fizetett pénzek a működtetésére, fejlesztésére szánt keretből hiányoznak, így végső soron a tisztességes váciak a legnagyobb kárvallottjai a helyzetnek.

A város vezetése eltökélt az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatos tartozások igazságos, és a váciak számára megnyugtató rendezésében.

A februárban megkezdett rendbetételt ugyan az önkormányzat kénytelen volt szüneteltetni a koronavírus-járvány miatt, viszont a veszélyhelyzet megszűnésével tovább folytatódhat a munka, amely kizárólag a helyiek érdekét, a város vagyonának észszerű használatát szolgálja – olvasható az önkormányzat közösségi oldalán. ♦

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments